Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προς νέα χαμηλά τα yields των ελληνικών ομολόγων

Τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού της Γερμανίας αυξάνουν τις πιέσεις προς την ΕΚΤ να εξετάσει περαιτέρω μέτρα για τόνωση της οικονομίας. Προς τα χαμηλά Δεκεμβρίου 2014 δείχνει να οδεύει το yield του ελληνικού 10ετούς. Χαμηλότερα οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωπεριφέρειας.

Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων της ευρωπεριφέρειας, καθώς η μεγαλύτερη του αναμενόμενου πτώση στις τιμές παραγωγού της Γερμανίας αυξάνει τις πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εξετάσει περαιτέρω μέτρα για την τόνωση της οικονομίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία της Γερμανίας, οι τιμές παραγωγού μειώθηκαν κατά 0,4% τον Σεπτέμβριο σε μηνιαία βάση και κατά 2,1% σε ετήσια βάση, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη υποχώρηση των τελευταίων επτά μηνών.

Στο μεταξύ, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις αρχές του μήνα για τις τιμές καταναλωτή στην ευρωζώνη έδειξαν και εκεί πτώση, ενώ οι αγορές δεν «βλέπουν» ο πληθωρισμός να φτάσει στον στόχο που έχει θέσει η ΕΚΤ για τουλάχιστον μία δεκαετία.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ συνεδριάζει την Πέμπτη και οι αγορές εκτιμούν πως ο πρόεδρος της Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, θα τονίσει τη βούληση να ληφθούν μέτρα για τόνωση του πληθωρισμού, χωρίς όμως να προχωρά και σε προσαρμογή του τρέχοντος προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Η απόφαση για παράταση ή επέκταση του προγράμματος μπορεί να έρθει τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund υποχωρεί στο 0,55%, του ιταλικού 10ετούς ομολόγου στο 1,59%, του ισπανικού στο 1,75% και του πορτογαλικού στο 2,38%, ενώ χαμηλότερα διαμορφώνεται η απόδοση και του ελληνικού 10ετούς τίτλου, με τους επενδυτές μάλιστα να εκτιμούν πως θα «δοκιμάσει» σύντομα να «σπάσει» και το χαμηλό Δεκεμβρίου 2014. Αυτή την ώρα, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού τίτλου υποχωρεί στο 7,59%, του 5ετούς στο 7,46% και του 3ετούς στο 8,18%.

 

Άννα Φαλτάιτς [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v