Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μηνιαία πτώση άνω των 50 μ.β. για το ιταλικό 10ετές

Η αποκλιμάκωση της ελληνικής κρίσης σε συνδυασμό με τις εκτιμήσεις πως η ΕΚΤ θα χρειαστεί να παρατείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, συντηρεί την πτωτική πορεία των ομολόγων της ευρωπεριφέρειας.

Την μεγαλύτερη μηνιαία πτώση των τελευταίων δύο ετών καταγράφουν οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, καθώς αποκλιμακώνεται η ελληνική κρίση και επιστρέφει το φάσμα του αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη.

Η υπογραφή συμφωνίας της Ελλάδας με τους πιστωτές και οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν δημιουργήσει αίσθημα ανακούφισης σε επενδυτές ομολόγων χαμηλής αξιολόγησης –με την Ιταλία να είναι η μεγαλύτερη αγορά εξ αυτών- ενώ έχει δώσει τη δυνατότητα η προσοχή να στραφεί και πάλι στο μέγεθος της ρευστότητας που θα πρέπει να χορηγήσει η ΕΚΤ προκειμένου να δώσει ώθηση στην ανάκαμψη της ευρωζώνης.

Αν και η ανάπτυξη σε ορισμένες χώρες της ευρωζώνης –όπως στην Ισπανία και στην Ιρλανδία- είναι εντυπωσιακή, ωστόσο ο αναιμικός πληθωρισμός οδηγεί σε εκτιμήσεις πως η ΕΚΤ ενδέχεται να χρειαστεί να παρατείνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της πέραν της ημερομηνίας λήξης του, στα τέλη του 2016.

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου υποχωρεί στο 1,79% (πτώση μεγαλύτερη των 50 μ.β.) του ισπανικού στο 1,88% και του πορτογαλικού στο 2,41%, ενώ στο 0,65% υποχωρεί η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund, στο 0,04% του 5ετούς και στο 2,41% του 2ετούς.

Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 12,1%, του 5ετούς στο 17,81% και του 3ετούς στο 21,24%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v