Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κοντά στο 7% το ελληνικό 10ετές

Η άνοδος στις αποδόσεις αποδίδεται στην νευρικότητα που δημιούργησε η εγκύκλιος για την αναδρομική φορολόγηση ξένων επενδυτών για τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα αλλά και στην εύθραυστη πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα εν όψει ευρωεκλογών.

Την... ανιούσα έχουν πάρει οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης με χαμηλότερη αξιολόγηση, συνεχίζοντας την χθεσινή ανοδική πορεία που πυροδοτήθηκε από την νευρικότητα που προκαλεί το θέμα της σταθερότητας της ελληνικής κυβέρνησης, από το θέμα της φορολόγησης των ξένων κατόχων ελληνικών ομολόγων, αλλά και από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την ανάπτυξη της Ευρώπης.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς τίτλου ενισχύεται στο 6,96%, του 5ετούς στο 5,30%, του 15ετούς στο 7,08%, του 20ετούς στο 7,22% και του 30ετούς στο 7,07%.

Η χθεσινή άνοδος αποδόθηκε σε μεγάλο βαθμό από τους traders στην εγκύκλιο της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία έκανε λόγο για αναδρομική φορολόγηση στα κέρδη των κατόχων ελληνικών ομολόγων που δεν διαμένουν στην Ελλάδα. Το βράδυ, ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών, σε μια λιτή του ανακοίνωση, ανέφερε ότι «η εγκύκλιος 1117 της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που αναφέρεται στη διαδικασία δήλωσης του φόρου υπεραξίας από μεταβιβάσεις ομολόγων του ελληνικού δημοσίου από ξένους επενδυτές ανακαλείται».

Οι strategists ανέφεραν πως το ελληνικό φορολογικό καθεστώς θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στο πως οι κυβερνήσεις -στην προσπάθειά τους να περιορίσουν τα διευρυνόμενα ελλείμματα στους προϋπολογισμούς τους- θα αναζητήσουν μελλοντικά συνεισφορές από τον ιδιωτικό τομέα. Η Ιταλία έσπευσε να αρνηθεί ότι έχει σχέδια για επιβολή αναδρομικού φόρου.

Άλλοι σημείωναν ότι οι συμφωνίες για τη διπλή φορολόγηση στην Ευρώπη θα εξαιρούν πολλούς επενδυτές από τέτοιους φόρους, προσθέτοντας πως η αλλαγή στο κλίμα της αγοράς είναι πιο πιθανό να οφείλεται στην εύθραυστη πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα εν όψει των ευρωεκλογών.

Επιπλέον, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την ανάπτυξη της ΕΕ ήταν πολύ χαμηλότερα του αναμενόμενου, λόγω της συρρίκνωσης της οικονομίας της Ιταλίας και της Πορτογαλίας.

Η απόδοση του ιταλικού 5ετούς τίτλου διαμορφώνεται στο 1,81%, του 10ετούς στο 3,11%, του ισπανικού 5ετούς στο 1,66% και του 10ετούς στο 3,02%, ενώ του πορτογαλικού 5ετούς τίτλου διαμορφώνεται στο 2,72% και του 10ετούς στο 3,80%.

Την ίδια ώρα η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund είναι στο 1,31% και του 5ετούς στο 0,43%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v