Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο 7% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

Στροφή επενδυτών στους τίτλους του ευρωπαϊκού πυρήνα. Αρνητικά επηρεάζονται τα ομόλογα της περιφέρειας. Ψύχραιμη αντίδραση στα ελληνικά ομόλογα που επιστρέφουν στο 7%. Η ουκρανική κρίση, η ένταση των σχέσεων Ρωσίας - Δύσης και η αναζήτηση ασφαλών τοποθετήσεων.

Ανοδικά κινήθηκαν τα κρατικά ομόλογα της Γηραιάς Ηπείρου με την αναταραχή στην Ουκρανία και την κλιμάκωση των σχέσεων μεταξύ Δύσης και Ρωσίας. Οι αποδόσεις των 10ετών Bund της Γερμανίας κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 7 εβδομάδων, ενώ αντίστοιχες ήταν οι κινήσεις για τους τίτλους Αυστρίας, Βελγίου και Ελλάδας.

Στον αντίποδα, τα ομόλογα Ελλάδας και Πορτογαλίας κινήθηκαν πτωτικά καθώς οι επενδυτές προτίμησαν να στραφούν σε πιο ασφαλή ομόλογα και όχι σε τίτλους υψηλής απόδοσης.

«Ο κόσμος ανησυχεί για τις κινήσεις της Ρωσίας, που ήταν πιο επιθετικές από ότι αναμενόταν» δήλωσε ο Lyn Graham-Taylor της Rabobank International και συμπλήρωσε: «Οι ανησυχίες για την ευρύτερη περιοχή συνεπάγονται μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα Bund». Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η αναβάθμιση της σύστασης για τη Γερμανία από τη Moody’s σε «σταθερή» από «αρνητική».  

Έτσι, οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων υποχώρησαν κατά 6 μονάδες βάσης στο 1,56%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τις 10 Ιανουαρίου. Οι αποδόσεις των 10ετών τίτλων Αυστρίας μειώθηκαν κατά 7 μονάδες βάσης στο 1,86% και του Βελγίου κατά 6 μονάδες βάσης στο 2,27%.

Αντίθετη ωστόσο ήταν η πορεία των τίτλων της περιφέρειας. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της Πορτογαλίας αυξήθηκαν κατά 2 μονάδες βάσης στο 4,87%. Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αυξήθηκαν κατά 7 μονάδες βάσης στο 7,03%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v