Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελληνικά ομόλογα: Πέφτει η απόδοση, αυξάνει ο τζίρος

Ανακάμπτει το ενδιαφέρον των επενδυτών για τα ελληνικά ομόλογα. Κοντά σε χαμηλό διετίας οι αποδόσεις των 10ετών, στο 7,56%. Σημαντική αύξηση του τζίρου. Πρώτα δειλά βήματα και για τα CDS

Στο χαμηλότερο επίπεδο από το δεύτερο πακέτο στήριξης πλησιάζουν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, καθώς το κλιμάκιο της Τρόικας επιστρέφει στην Αθήνα για να αποτιμήσει την πρόοδο που επιτυγχάνεται στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων.

Συγκεκριμένα, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων διαμορφώνονται στο 7,56%, μόλις 10 μονάδες βάσης υψηλότερα από το ναδίρ της τελευταίας διετίας. «Φαίνεται πως η οικονομία ανακάμπτει από μία πολύ, πολύ βαθιά ύφεση» δηλώνει ο Elwin de Groot, της Rabobank.

Οι παρατηρητές της αγοράς διαπιστώνουν παράλληλα και σημαντική άνοδο του όγκου συναλλαγών. Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας, τις πρώτες πέντε εβδομάδες του έτους, ο όγκος των συναλλαγών άγγιξε τα 546 εκατ. ευρώ, ποσό υψηλότερο κατά 36% από το σύνολο του όγκου συναλλαγών για το 2013 και σχεδόν ισάξιο με τα επίπεδα του 2012.  

«Αυτό υποδεικνύει ότι τα ελληνικά ομόλογα απευθύνονται πλέον σε μία ευρύτερη ομάδα επενδυτών από τις εγχώριες τράπεζες και τα hedge fund υψηλού κινδύνου, ενώ η αστάθεια κατά τη διάρκεια της έντασης στις αναδυόμενες αγορές φαίνεται πως οδήγησε τους επενδυτές των αναπτυσσόμενων χωρών να τοποθετηθούν και στα ελληνικά ομόλογα» σχολιάζει το πρακτορείο Reuters και συμπληρώνει: «Φέτος επανεμφανίζεται και το trading σε ελληνικά CDS, με τελευταία αποτίμηση στις 490 μονάδες βάσης, αν και η Markit εξηγεί πως προς το παρόν οι τιμές αυτές είναι ενδεικτικές. Από την στιγμή που θα ανακάμψει και το trading των CDS, οι επενδυτές θα μπορούν να κάνουν hedging της έκθεσής τους σε ελληνικά ομόλογα και μπορεί να αυξηθεί το ενδιαφέρον τους για αυτά»

«Όλα σχετίζονται με τους επενδυτές που αποκτούν και πάλι ενδιαφέρον στα ελληνικά ομόλογα» αναφέρει και ο Alessandro Giansanti της ING. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v