Παρεμβάσεις ΟΠΕΚ ενισχύουν το πετρέλαιο

Κατά του σχεδίου της Σαουδικής Αραβίας να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου τάχθηκαν οι υπουργοί του ΟΠΕΚ από την Αλγερία και τη Λιβύη, επισημαίνοντας πως ο Οργανισμός δεν μπορεί να λάβει μέτρα ώστε να ελέγχει την αύξηση στην τιμή του πετρελαίου υψηλότερα των 50 δολ. ανά βαρέλι.

Κατά του σχεδίου της Σαουδικής Αραβίας να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου τάχθηκαν οι υπουργοί του ΟΠΕΚ από την Αλγερία και τη Λιβύη, επισημαίνοντας πως ο Οργανισμός δεν μπορεί να λάβει μέτρα ώστε να ελέγχει την αύξηση στην τιμή του πετρελαίου υψηλότερα των 50 δολαρίων ανά βαρέλι.

”Θα μπορούσαμε να πραγματοποιήσουμε μια κίνηση καλής θελήσεως, αυτό, όμως, δεν σημαίνει μείωση στις τιμές”, είπε ο Αλγερινός υπουργός, συμπληρώνοντας πως ”μπορούμε να προσθέσουμε ορισμένα βαρέλια στην παραγωγή, αυτό όμως δεν θα σταθεροποιήσει τις τιμές”.

Σημειώνεται πως ο αρμόδιος υπουργός της Σαουδικής Αραβίας, Ali al-Naimi, πρότεινε την αύξηση της παραγωγής κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα (ή σε ποσοστό 1,9%), στα 27,5 εκατομμύρια την ημέρα, στο πλαίσιο εκτιμήσεων για αύξηση της ζήτησης.

Ωστόσο, τόσο ο Ιρακινός υπουργός Bijan Namdar Zanganeh, όσο και ο Κουβεϊτιανός ομόλογός του, Sheikh Ahmad Fahd al-Sabah, εκτίμησαν ότι η παραγωγή θα πρέπει να παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα.

Σημειώνεται πως η Σαουδική Αραβία, η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα του ΟΠΕΚ, τάσσεται υπέρ της αύξησης της παραγωγής όταν οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται ώστε να διατηρήσει το κόστος της ενέργειας σε επίπεδα τέτοια τα οποία δεν θα επηρεάσουν αρνητικά την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.

Οι τιμές του αργού αυξήθηκαν στα 55,20 δολάρια το βαρέλι, ενώ του Brent στα 53,4 δολ. ανά βαρέλι. Εξάλλου, στα 442 δολάρια ανά ουγκιά διαμορφώνεται η τιμή του χρυσού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v