”Νευρικό” το πετρέλαιο εν όψει Ιράκ, OPEC

Ελαφρώς χαμηλότερα κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, ενώ επικρατεί κλίμα έντονης νευρικότητας, εν όψει της Κυριακής οπότε διεξάγονται οι εκλογές στο Ιράκ και αποφασίζει ο OPEC για τα επίπεδα παραγωγής του.

Ελαφρώς χαμηλότερα κινούνται οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, ενώ επικρατεί κλίμα έντονης νευρικότητας, εν όψει της Κυριακής οπότε αφενός διεξάγονται οι εκλογές στο Ιράκ και αφετέρου αποφασίζει ο OPEC για τα επίπεδα παραγωγής του.

Στη Νέα Υόρκη στο συμβόλαιο Μαρτίου διαμορφώνεται 6 σεντς χαμηλότερα στα 48,84 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ στο Λονδίνο το συμβόλαιο διαμορφώνεται στα 46,44 δολάρια με απώλειες 7 σεντς.

Η αγορά ανησυχεί για τις εκλογές στο Ιράκ, καθώς η κλιμάκωση της βίας εν όψει της αναμέτρησης ενδέχεται να αυξήσει τις επιθέσεις στην πετρελαϊκή υποδομή της χώρας.

Ήδη, η παραγωγή στις βόρειες περιοχές του Ιράκ έχει ουσιαστικώς παραλύσει ύστερα από επάλληλα σαμποτάζ σε αγωγούς και εγκαταστάσεις.

Στον αντίποδα, οι πτωτικές τάσεις που επικρατούν στο ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης αποδίδονται στις ενδείξεις ότι ο OPEC θα διατηρήσει σταθερή την παραγωγή στη σύνοδο της 30ής Ιανουαρίου και θα αφήσει να εννοηθεί ότι δεν επίκειται νέα μείωση.

Την προοπτική αυτή δημιούργησαν οι δηλώσεις του υπουργού Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας αλ Ναΐμι ότι ”το καρτέλ θα πρέπει να περιμένει να δει τις εξελίξεις στο β’ τρίμηνο για να συζητήσει τυχόν μεταβολή των επιπέδων παραγωγής, ίσως τον Μάρτιο ή και αργότερα”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v