Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ημερήσια πτώση 2,2% για το πετρέλαιο στα $97,43

Νευρικότητα επικράτησε κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης, με τα futures στο ενεργειακό complex να υποχωρούν μετά τη χθεσινή αδυναμία υπέρβασης του ψυχολογικού, όσο και τεχνικού φράγματος των $100 το βαρέλι.

Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος
Τμήμα Διεθνών Παραγώγων
Μέλος του Ομίλου της ΜΡB

Νευρικότητα επικράτησε κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης σε ότι αφορά την ενδοσυνεδριακή κίνηση των συμβολαίων στις δύο βασικές κατηγορίες της διεθνούς αγοράς εμπορευμάτων, με τα futures στο ενεργειακό complex να υποχωρούν μετά τη χθεσινή αδυναμία υπέρβασης του ψυχολογικού, όσο και τεχνικού φράγματος των $100 το βαρέλι (για το WTI Crude), επηρεαζόμενα αρνητικά από το κλίμα ρευστοποιήσεων στα χρηματιστήρια ένθεν και ένθεν του Ατλαντικού, αλλά και από την ανακοίνωση των εβδομαδιαίων αποθεμάτων το απόγευμα, ενώ στο μπλοκ των πολύτιμων μετάλλων η αβεβαιότητα για τη συμφωνία των δύο πλευρών στο θέμα της αύξησης του ανώτατου ορίου δανεισμού των ΗΠΑ διατήρησε ζωηρό το επενδυτικό ενδιαφέρον για το χρυσό, η τιμή του οποίου κατέγραψε και πάλι ιστορικό ρεκόρ, για να χάσει εν συνεχεία τα κέρδη υπό το βάρος των ευρύτερων πιέσεων στις κεφαλαιαγορές.

Στη γλώσσα των αριθμών, στο χρηματιστήριο Nymex της Νέας Υόρκης, το Light crude oil (συμβόλαιο Αυγούστου) τερμάτισε τη συνεδρίαση στα 97.43 $/βαρέλι, με σημαντικές απώλειες της τάξεως του 2.2%, ενδοσυνεδριακό υψηλό στα $99.50 και χαμηλό στα $97.28, ενώ στα προϊόντα, το πετρέλαιο θέρμανσης (συμβόλαιο Αυγούστου) διαμορφώθηκε στα 308.40 cents/γαλόνι με αρνητική μεταβολή σε ποσοστό σχεδόν 1% και τα συμβόλαια στη βενζίνη (σειρά Αυγούστου) στα 314.40 cents/γαλόνι, μειωμένα κατά 0.3%.

Σημειώνεται ότι τα επίσημα εβδομαδιαία αποθέματα που ανακοινώθηκαν από το αμερικανικό Υπουργείο Ενέργειας (US DoE) εμφάνισαν σημαντική αύξηση κατά 2.3 εκ. βαρέλια στο αργό πετρέλαιο (έναντι μείωσης κατά 2 εκ. που ανέμεναν κατά μέσο όρο οι αναλυτές), μεγάλη αύξηση κατά 3.4 εκ. βαρέλια στα διυλισμένα προϊόντα (έναντι αύξησης κατά 1.6 εκ. που εκτιμούσαν κατά μέσο όρο οι αναλυτές) και αύξηση κατά 1 εκ. βαρέλια στη βενζίνη (από 400 χιλ. βαρέλια που ήταν οι μέσες προβλέψεις της αγοράς). Εξίσου σημαντική ήταν η μείωση της ζήτησης στο crude oil.

Στο μπλοκ των πολύτιμων μετάλλων, εξάλλου, το συμβόλαιο Αυγούστου στο χρυσό κατέγραψε ρεκόρ -τιμολογούμενο σε δολάρια- στα $1628.8 ανά ουγκιά και έκλεισε τη συνεδρίαση στο floor του Comex στα $1615.1 ανά ουγκιά, με οριακές τελικά απώλειες της τάξεως του 0.1%, ενώ το ασήμι (σειρά Σεπτεμβρίου) έκανε settlement στα $40.568, με πτώση κατά 0.4% και εύρος διαπραγμάτευσης μεταξύ $41.465 και $40.21.

e-mail: globalderivatives@ibg

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v