Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Έσπασε" τα 90 δολάρια το πετρέλαιο

Οι προσδοκίες για την αναπτυξιακή πορεία της διεθνούς οικονομίας και ειδικά της αμερικανικής και οι κακές καιρικές συνθήκες στην Γηραιά Ήπειρο ωθούν ανοδικά την τιμή του πετρελαίου που ξεπέρασε τα 90 δολάρια το βαρέλι.

Σε υψηλό δύο και πλέον ετών αναρριχήθηκε η τιμή του πετρελαίου αγγίζοντας τα 90,9 δολάρια το βαρέλι στην αγορά της Νέας Υόρκης καταγράφοντας άνοδο μεγαλύτερη του 0,5% καθώς δημιουργούνται προσδοκίες για την αναπτυξιακή πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και δει της αμερικανικής. Η τιμή πετρελαίου Brent καταγράφει άνοδο κατά 17 σεντ αγγίζοντας τα 93,37 δολάρια το βαρέλι.

Οι κακές καιρικές συνθήκες στην Γηραιά Ήπειρο και η μείωση των αποθεμάτων μαύρου χρυσού στις ΗΠΑ
που ανακοινώθηκε χθες ήταν από τους παράγοντες που κινούν ανοδικά την τιμή του πετρελαίου. Επισημαίνεται όμως, ότι αργότερα σήμερα αναμένονται και τα τελικά στοιχεία για την ανάπτυξη του αμερικανικού ΑΕΠ κατά το τρίτο τρίμηνο. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg, οι αναλυτές προβλέπουν ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης των ΗΠΑ θα αναθεωρηθούν στο 2,8% έναντι αρχικής εκτίμησης στο 2,5%.

Η προσδοκία αυτή, ήταν και ένας από τους παράγοντες που οδήγησε στο ράλι της τιμής του χαλκού που χθες εκτοξεύθηκε σε νέο ρεκόρ, στα 9,392 δολ. ανά μετρικό τόνο. Σήμερα η τιμή του χαλκού υποχωρεί κατά 0,6% στα 9.309 δολ., αλλά οι αναλυτές επισημαίνουν ότι εάν δεν υπάρξουν εκπλήξεις όπως περαιτέρω μέτρα σύσφιξης της κινεζικής νομισματικής πολιτικής ή επιδείνωση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, οι τιμές των μετάλλων και των εμπορευμάτων θα συνεχίσουν στην ανοδική τους πορεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v