Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Βουτιά" 4% για το πετρέλαιο στα $36,05

Μικτή ήταν η εικόνα της Τετάρτης στο petroleum complex με τα στοιχεία για τα αμερικανικά αποθέματα ενέργειας να διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση της βραχυπρόθεσμης τάσης το απόγευμα.

Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος
Τμήμα Διεθνών Παραγώγων
Μέλος του ομίλου της MPB

Μικτή ήταν η εικόνα της Τετάρτης στο petroleum complex
(σημαντικές πιέσεις για το αργό, θετικό πρόσημο για τα products), με τα στοιχεία για τα αμερικανικά αποθέματα ενέργειας να διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση της βραχυπρόθεσμης τάσης το απόγευμα, μεσούσης της συνεδρίασης στο floor του χρηματιστηρίου Nymex της Νέας Υόρκης.

Συγκεκριμένα, τα αποθέματα που ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών (US DoE) εμφάνισαν για μία ακόμη εβδομάδα απροσδόκητα μεγάλη αύξηση σε ότι αφορά το αργό, κατά 4.7 εκατομμύρια βαρέλια, τη στιγμή που οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αύξηση κατά 2.7 εκ. βαρέλια.

Στον αντίποδα, τα αποθέματα της βενζίνης εμφάνισαν σημαντική μείωση κατά 2.6 εκ. βαρέλια, με την αγορά να περιμένει αύξηση κατά 500 χιλιάδες, ενώ αυτά των διυλισμένων προϊόντων (συμπεριλαμβανόμενου του πετρελαίου θέρμανσης) μειώθηκαν κατά 1 εκ. βαρέλια, κοντά στις μέσες προβλέψεις των διεθνών αναλυτών ενέργειας που έκαναν λόγο για -1.5 εκ. Εξάλλου, η παραγωγική δυναμικότητα των διυλιστηρίων μειώθηκε κατά σχεδόν 2%.

Στην εκπνοή της συνεδρίασης στο Nymex, το light crude oil (συμβόλαιο Μαρτίου) διαπραγματευόταν στα $36.05 το βαρέλι με απώλειες της τάξεως του 4% και χαμηλό στα $35.65, ενώ εντελώς διαφορετική ήταν η εικόνα στα προϊόντα, με τη βενζίνη (RBOB Gasoline, σειρά Μαρτίου) να διαμορφώνεται στα $127.40 cents το γαλόνι (+2.4%) και το πετρέλαιο θέρμανσης (heating oil, παράδοση Μαρτίου) στα $131.85 cents το γαλόνι, με ημερήσια κέρδη της τάξεως του 1.3%.

Στην αγορά των πολύτιμων μετάλλων, η εικόνα της σημερινής συνεδρίασης ήταν ιδιαίτερα θετική, με το δίδυμο χρυσού-αργύρου να καλπάζει σε νέα υψηλά για το έτος. Ειδικότερα, τα συμβόλαια του χρυσού παράδοσης Απριλίου έκλεισαν στο Comex στα $944.50 ανά ουγκιά, με κέρδη 31 δολαρίων ανά ουγκιά ή 3.5%, έχοντας καταγράψει ενδοσυνεδριακό υψηλό στα $949 (!), ενώ τα συμβόλαια του Μαρτίου στο ασήμι διαμορφώθηκαν στα 13.52 $/oz, ενισχυμένα κατά σχεδόν 3%.

e-mail address: [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v