Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση 1,8% από τα υψηλά για το πετρέλαιο

Στα 130,74 δολάρια το βαρέλι διαμορφώθηκε η πετρελαϊκή τιμή στο κλείσιμο της συνεδρίασης  στη Νέα Υόρκη, υποχωρώντας κατά 1,8% και δίνοντας την αίσθηση ότι το πρωινό ρεκόρ στα 135,09 δολάρια ήταν υπερβολή της αγοράς.  

Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος
Τμήμα Διεθνών Παραγώγων
Μέλος του ομίλου της MPB

Την αίσθηση ότι το πρωινό spike της τιμής των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου στις ηλεκτρονικές συναλλαγές (Globex) ήταν υπερβολή της αγοράς και προήλθε ενδεχομένως από επιθετικό κλείσιμο short θέσεων προκειμένου να αποφευχθούν ακόμη μεγαλύτερες ζημιές από τυχόν επιτάχυνση της φρενήρους κούρσας του μαύρου χρυσού, επέτεινε το «γύρισμα» που έλαβε χώρα από το μέσον της συνεδρίασης στο floor του χρηματιστηρίου εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Συγκεκριμένα, από το πρωινό άλμα-ρεκόρ στα $135.09 ανά βαρέλι, η εικόνα διαφοροποιήθηκε στην αμερικανική αγορά, καθώς τα futures του αργού (τύπου WTI) για τον Ιούλιο ισορρόπησαν για μερικές ώρες στη ζώνη $131.70/132.50, για να υποχωρήσουν εν συνεχεία περαιτέρω, κατά τη διάρκεια του τελευταίου ημιώρου των συναλλαγών στο floor, έως τα $130.07 και να διαμορφωθούν τελικά στα $130.74 το βαρέλι, επίπεδο που ισοδυναμεί με ημερήσια πτώση της τάξεως του 1.8%.

Νέα ιστορικά υψηλά σημείωσε το πετρέλαιο θέρμανσης συνεχίζοντας να υπέρ-αποδίδει στο petroleum complex, με τη σειρά παράδοσης Ιουνίου να υπερβαίνει το φράγμα των $4 το γαλόνι (υψηλό στα $4.0153), για να απολέσει στη συνέχεια το μεγαλύτερο μέρος των κερδών και να κλείσει το floor με άνοδο κατά 1.15%, στα $395.32 cents το γαλόνι. Αντίθετα, την αντιστροφή του αργού παρακολούθησε πιο έντονα η βενζίνη, με τα συμβόλαια παράδοσης Ιουλίου να τερματίζουν τη συνεδρίαση στα $332.7 cents/gallon, μειωμένα κατά 2%.

Στο μπλοκ των πολύτιμων μετάλλων, ο χρυσός έκλεισε με απώλειες 10 δολαρίων ανά ουγκιά, στα 918.30 $/oz (συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου), ενώ ο άργυρος κράτησε τα κεκτημένα επίπεδα των $18 η ουγκιά, κινούμενος μεταξύ $18.24 και $17.775 (futures παράδοσης Ιουλίου). Να σημειωθεί ότι ανασταλτικά έδρασε η ενίσχυση του δολαρίου έναντι του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.

e-mail address: [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v