Πάνω 2% το πετρέλαιο μέσα στην εβδομάδα

Brent $75 και WTI $71, παρουσίασαν διακυμάνσεις αυτή την εβδομάδα, σημειώνοντας άνοδο Δευτέρα και Τρίτη πριν υποχωρήσουν Τετάρτη και Πέμπτη, ανάλογα με τις προσδοκίες για αυξημένο ή μειωμένο κίνδυνο στη Μέση Ανατολή.

Πάνω 2% το πετρέλαιο μέσα στην εβδομάδα

Οι τιμές του πετρελαίου οδήγησαν σε εβδομαδιαία άνοδο περίπου 2%, με τις τιμές της Παρασκευής να κινούνται υψηλότερα, καθώς οι traders κρατούνταν ψηλά τις τιμές λόγω της έντασης στη Μέση Ανατολή ενόψει της πρόθεσης επανέναρξης των συνομιλιών για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα τις επόμενες ημέρες και τις διαδηλώσεις που οργανώνονται στις ΗΠΑ κατά της στάσης της κυβέρνησης Μπάιντεν στη Γάζα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent αυξάνονται 0,8%, στα 75 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate ανεβαίνει 0,9%, στα 70,8 δολάρια το βάρελι.

Και οι δύο δείκτες αναφοράς παρουσίασαν διακυμάνσεις αυτή την εβδομάδα, σημειώνοντας άνοδο τη Δευτέρα και την Τρίτη πριν υποχωρήσουν την Τετάρτη και την Πέμπτη, κυρίως λόγω των προσδοκιών για αυξημένο ή μειωμένο κίνδυνο στη Μέση Ανατολή.

Οι επενδυτές συνεχίζουν να περιμένουν πότε και πώς θα απαντήσει το Ισραήλ στην πυραυλική επίθεση του Ιράν την 1η Οκτωβρίου, καθώς θα μπορούσε να περιλαμβάνει χτυπήματα στην πετρελαϊκή υποδομή της Τεχεράνης.

Οι επενδυτές αναζητούν επίσης περισσότερη σαφήνεια σχετικά με τις οικονομικές πολιτικές τόνωσης της Κίνας, αν και οι αναλυτές δεν αναμένουν ότι τέτοια μέτρα θα δώσουν σημαντική ώθηση στη ζήτηση πετρελαίου.

Η Goldman Sachs άφησε την Πέμπτη αμετάβλητες τις προβλέψεις της για την τιμή του πετρελαίου μεταξύ 70 και 85 δολαρίων το βαρέλι για το Brent το 2025, αναμένοντας ότι ο αντίκτυπος από οποιοδήποτε πολιτική κινήτρων στην Κίνα θα είναι μέτριος σε σχέση με μεγαλύτερους παράγοντες όπως η προσφορά πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή.

«Οι συμμετέχοντες στην αγορά παραμένουν ουσιαστικά διχασμένοι μεταξύ των κινδύνων προσφοράς λόγω της τεταμένης κατάστασης στη Μέση Ανατολή και των ανησυχιών για τη ζήτηση», ανέφεραν οι αναλυτές της Commerzbank.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v