Κέρδη για το πετρέλαιο ενόψει Fed

H τιμή του Brent ενισχύθηκε 1,75% στα 72,86 δολάρια το βαρέλι. H τιμή της αμερικανικής ποικιλίας WTI σημείωσε άνοδο 2,27% στα 70,21 δολάρια.

Κέρδη για το πετρέλαιο ενόψει Fed

Ανοδο γύρω στο 2% σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου σήμερα Δευτέρα, καθώς η συνεχιζόμενη διακοπή στην υποδομή του Κόλπου των ΗΠΑ εξισορρόπησε τις επίμονες ανησυχίες για τη ζήτηση που τροφοδοτήθηκαν από νέα κινεζικά στοιχεία, και ενώ οι επενδυτές αναμένουν την πολυπόθητη μείωση επιτοκίων από τη Fed.

H τιμή του Brent ενισχύθηκε 1,75% στα 72,86 δολάρια το βαρέλι. H τιμή της αμερικανικής ποικιλίας WTI σημείωσε άνοδο 2,27% στα 70,21 δολάρια.

Τα στοιχήματα δείχνουν όλο και περισσότερο μείωση επιτοκίων κατά 50 αντί για 25 μονάδες βάσης (bps).

Τα χαμηλότερα επιτόκια μειώνουν το κόστος δανεισμού, γεγονός που μπορεί να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα και να αυξήσει τη ζήτηση για πετρέλαιο.

Ωστόσο, μια περικοπή κατά 50 bps θα μπορούσε επίσης να σηματοδοτήσει αδυναμία στην αμερικανική οικονομία, ενδεχομένως εγείροντας ανησυχίες για τη ζήτηση.

Παράλληλα, σχεδόν το 20% της παραγωγής αργού πετρελαίου και το 28% της παραγωγής φυσικού αερίου στον Κόλπο του Μεξικού παραμένει εκτός σύνδεσης, στον απόηχο του τυφώνα Francine.

Τα ασθενέστερα κινεζικά οικονομικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν το Σαββατοκύριακο προσγειώνουν την αγορά, καθώς οι επί μακρόν χαμηλότερες προοπτικές ανάπτυξης στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου τροφοδοτούν αμφιβολίες για τη ζήτηση πετρελαίου.

Η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής στην Κίνα, τον κορυφαίο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, επιβραδύνθηκε σε χαμηλό πέντε μηνών τον Αύγουστο, ενώ οι λιανικές πωλήσεις και οι τιμές νέων κατοικιών αποδυναμώθηκαν περαιτέρω.

Η παραγωγή των διυλιστηρίων μειώθηκε επίσης για πέμπτο μήνα, λόγω της ασθενούς ζήτησης καυσίμων και των μικρότερων περιθωρίων εξαγωγών.

Παρά την άνοδο των τελευταίων ημερών, Brent και WTI παραμένουν αρκετά κάτω από τους μέσους όρους Αυγούστου, που κινήθηκαν στα 78,88 και 75,43 δολάρια αντίστοιχα. Οι τιμές κατρακύλησαν στις αρχές Σεπτεμβρίου, εν πολλοίς εξαιτίας των ανησυχιών για τη ζήτηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v