Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατηφορίζουν οι τιμές πετρελαίου

Το αμερικανικό αργό υποχωρεί 62 σεντς, στα $71,85 ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με πτώση 39 σεντς, βρίσκεται στα $77,54. Μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες και μεταφορείς πετρελαίου ανέστειλαν τα ταξίδια μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, λόγω των επιθέσεων από τους αντάρτες Χούτι.

Κατηφορίζουν οι τιμές πετρελαίου

Καθοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου διαπραγματεύονται, καθώς τα τάνκερ αποφεύγουν την Ερυθρά Θάλασσα λόγω των αυξημένων επιθέσεων από μαχητές Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν, οι οποίες έχουν διαταράξει τις διεθνείς ναυτιλιακές διαδρομές.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης εξαπέλυσαν μια σειρά επιθέσεων με drone εναντίον εμπορικών πλοίων που διασχίζουν την Ερυθρά Θάλασσα. Μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες και μεταφορείς πετρελαίου ανέστειλαν τα ταξίδια μέσω της Ερυθράς Θάλασσας την Παρασκευή, αφού πάνω από δώδεκα πλοία δέχθηκαν επίθεση από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς στις αρχές Οκτωβρίου.

Οι γίγαντες της ναυτιλίας Maersk, Hapag Lloyd, Mediterranean Shipping Company (MSC), CMA CGM και Evergreen ανακοίνωσαν ότι εκτρέπουν όλα τα προγραμματισμένα ταξίδια με άμεση ισχύ. Ο πετρελαϊκός γίγαντας BP προσχώρησε τη Δευτέρα στους γίγαντες των μεταφορών και διέκοψε τη ναυτιλία μέσω της Διώρυγας του Σουέζ λόγω της «επιδεινούμενης ασφάλειας» στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Οι αγορές ενέργειας αρχίζουν να τιμολογούν τη διαταραχή στην παγκόσμια ημερήσια ζήτηση πετρελαίου, της οποίας το 9% ρέει μέσω της Διώρυγας του Σουέζ», έγραψε σε σημείωμα ο Senior Portfolio Manager της NewEdge Wealth, Ben Emons, προσθέτοντας ότι το μπρεντ είναι «ιδιαίτερα ευαίσθητο» σε αυτές τις διαταραχές. 

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v