Χάνει το ανοδικό σερί επτά εβδομάδων το πετρέλαιο

Το αργό Brent χαμήλωνε 0,32%, στα 83,85 δολάρια το βαρέλι, καθώς προβληματίζουν δυσμενή στοιχεία από την Κίνα και οι κινήσεις της Fed για τα επιτόκια. Το νικηφόρο σερί 7 εβδομάδων ήταν το μεγαλύτερο φέτος. Απώλειες κοντά 3% αυτή την εβδομάδα.

Χάνει το ανοδικό σερί επτά εβδομάδων το πετρέλαιο

Οι τιμές του πετρελαίου σπάνε το ανοδικό σερί 7 εβδομάδων, καθώς η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας και η πιθανότητα για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ προκαλούν ανησυχία για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και τη ζήτηση.

Οι βασικοί δείκτες αναφοράς χαμήλωσαν την Παρασκευή, με το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate να υποχωρεί 0,27%, στα 80,17 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αργό Brent χαμήλωνε 0,32%, στα 83,85 δολάρια το βαρέλι.

Το νικηφόρο σερί 7 εβδομάδων ήταν το μεγαλύτερο και για τους δύο δείκτες αναφοράς φέτος. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent αυξήθηκαν κατά περίπου 18% και του WTI κατά περισσότερο από 20% τις 7 εβδομάδες που έληξαν στις 11 Αυγούστου στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων μηνών προτού συγκρατήσουν κάποια κέρδη αυτήν την εβδομάδα, όταν και τα δύο υποχωρούν περισσότερο από 3%.

Η εστίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στη συγκράτηση του πληθωρισμού εν μέσω ισχυρότερων από τα αναμενόμενα οικονομικά στοιχεία κρατούσε ένα καπάκι στις τιμές του πετρελαίου, οι οποίες αυξήθηκαν απότομα τις τελευταίες εβδομάδες λόγω των ανησυχιών για την προσφορά.

Το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ανέφερε την Πέμπτη ότι ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκε την τελευταία εβδομάδα, υποδηλώνοντας ότι η ακόμα σφιχτή αγορά εργασίας θα μπορούσε να παρατείνει την εκστρατεία σύσφιξης της Fed.

Αυτή η έκθεση ακολούθησε παρόμοια αισιόδοξα οικονομικά στοιχεία νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ, τα οποία υποδηλώνουν ότι η Fed μπορεί να χρειαστεί να διατηρήσει υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Οι επενδυτές ανησυχούν ότι το υψηλότερο κόστος δανεισμού θα μπορούσε να εμποδίσει την οικονομική ανάπτυξη και με τη σειρά του να μειώσει τη συνολική ζήτηση, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου.

Επιπρόσθετα στις ανησυχίες, μια πρόσφατη παρτίδα οικονομικών στοιχείων από την Κίνα, τον δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο, επισημαίνει μια ταχεία απώλεια οικονομικής δυναμικής από το δεύτερο τρίμηνο.

Η τριγμοί στην οικονομία της Κίνας τρομάζουν τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές τους τελευταίους μήνες, σε συνδυασμό με μια κρίση στην αγορά ακινήτων που εντείνει τους φόβους μετάστασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v