«Ελεγχόμενη» αύξηση στο πετρέλαιο με χορηγό τη Σαουδική Αραβία

Αντιστροφή της πτωτικής κίνησης των τελευταίων εβδομάδων μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ και τη μονομερή ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας. Τα σενάρια για τη συνέχεια.

«Ελεγχόμενη» αύξηση στο πετρέλαιο με χορηγό τη Σαουδική Αραβία

Ανοδικά κινείται το πετρέλαιο αφού η Σαουδική Αραβία δήλωσε ότι προχωρά σε επιπλέον μείωση της προσφοράς κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα τον Ιούλιο, οδηγώντας την παραγωγή της στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και πολλά χρόνια. Είχε προηγηθεί σημαντική διολίσθηση των τιμών.

Το West Texas Intermediate εκτινάχθηκε σχεδόν 5% νωρίς στη συνεδρίαση προτού συγκρατήσει τα κέρδη για να κινηθεί κάτω από τα 73 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς Brent κινήθηκε στα 77 δολάρια περίπου. Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν δήλωσε ότι «θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να επιφέρει σταθερότητα στην αγορά» μετά από μια τεταμένη συνάντηση του ΟΠΕΚ + το Σαββατοκύριακο.

«Η εθελοντική περικοπή, κατά την άποψή μου, έχει να κάνει περισσότερο με την προστασία από περαιτέρω πτώση» παρά για να υποκινήσει ένα διαρκές ράλι, δήλωσε ο Vivek Dhar, διευθυντής έρευνας εξόρυξης και ενεργειακών εμπορευμάτων στην Commonwealth Bank of Australia. Οι αγορές μπορεί να επικεντρωθούν στην ευρύτερη προοπτική και τις μακροοικονομικές αδυναμίες, είπε.

Το πετρέλαιο στη Νέα Υόρκη υποχώρησε 11% τον περασμένο μήνα, καθώς οι ανησυχίες για τη ζήτηση επηρέασαν τις προοπτικές, ειδικά στην Κίνα. Οι περισσότεροι παρατηρητές της αγοράς, συμπεριλαμβανομένης της Goldman Sachs περίμεναν ότι ο ΟΠΕΚ+ θα διατηρήσει την παραγωγή αμετάβλητη. Ο υπόλοιπος συνασπισμός των 23 εθνών δεν προσφέρθηκε να αναλάβει πρόσθετη δράση.

Αυτό ανάγκασε τη Σαουδική Αραβία να θυσιάζει περαιτέρω μερίδιο αγοράς για να σταθεροποιήσει την αγορά. Ενώ άλλοι στο καρτέλ δεσμεύτηκαν να διατηρήσουν τις υπάρχουσες περικοπές τους μέχρι το τέλος του 2024, η Ρωσία δεν δεσμεύτηκε να περιορίσει περαιτέρω την παραγωγή και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξασφάλισαν υψηλότερη ποσόστωση παραγωγής για το επόμενο έτος.

Η συμφωνία του ΟΠΕΚ+ ήρθε μετά από μακρά διαμάχη με τα αφρικανικά μέλη σχετικά με τον τρόπο μέτρησης των περικοπών τους, η οποία καθυστέρησε την έναρξη της συνεδρίασης κατά αρκετές ώρες. Η πρόσθετη περικοπή για τον επόμενο μήνα θα μπορούσε να παραταθεί, αλλά οι Σαουδάραβες θα κρατήσουν την αγορά «σε αγωνία» σχετικά με το αν αυτό θα συμβεί, είπε ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ.

«Η Σαουδική Αραβία θα ήθελε ιδανικά οι τιμές να είναι πάνω από 80 δολάρια το βαρέλι», δήλωσε η Βαντάνα Χάρι, ιδρύτρια της Vanda Insights στη Σιγκαπούρη, στην τηλεόραση του Bloomberg, αναφερόμενη στο Brent. Εάν η υγεία της παγκόσμιας οικονομίας παραπαίει, οι short sellers «θα επιστρέψουν σε χρόνο μηδέν», είπε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v