Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καθοδική κίνηση για πετρέλαιο και χρυσό

Η ισχυροποίηση του δολαρίου και οι ανησυχίες για υψηλότερες του αρχικά αναμενόμενου αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed επηρεάζουν την αγορά.

Καθοδική κίνηση για πετρέλαιο και χρυσό

Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν σήμερα, καθώς το ισχυρότερο δολάριο και οι φόβοι για τους κινδύνους ύφεσης αντιστάθμισαν τους σχεδιασμούς της Ρωσίας να βαθύνει τις περικοπές της προσφοράς πετρελαίου.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του West Texas Intermediate διαπραγματεύονταν στα 75,98 δολάρια το βαρέλι ή 34 σεντς χαμηλότερα, ενώ αυτά του Brent υποχώρησαν κατά 48 σεντς ή 0,6%, στα 82,68 δολάρια το βαρέλι. Και οι δύο δείκτες αναφοράς έκλεισαν περισσότερο από 90 σεντς υψηλότερα την Παρασκευή.

Το δολάριο κινείται κοντά στο υψηλότερο επίπεδο επτά εβδομάδων, αφού μια σειρά ισχυρών οικονομικών στοιχείων των ΗΠΑ ενίσχυσε την άποψη ότι η Federal Reserve θα πρέπει να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ένα σταθερό δολάριο καθιστά τα εμπορεύματα που τιμολογούνται στο αμερικανικό νόμισμα πιο ακριβά για τους κατόχους άλλων νομισμάτων. «Το αργό συνεχίζει να κατευθύνεται από το κλίμα στις ευρύτερες χρηματοπιστωτικές αγορές», δήλωσε η Vandana Hari της Vanda Insights. «Εάν η αποστροφή κινδύνου συνεχίσει να αυξάνεται, το αργό πιθανότατα θα βρεθεί υπό νέα πίεση», συμπλήρωσε.

Προσθέτοντας στην καθοδική πίεση, τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2021 την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας (EIA). «Τα στοιχεία της EIA συνεχίζουν να εγείρουν περισσότερα ερωτήματα αντί να παρέχουν σαφήνεια στις αγορές», ανέφεραν σε σημείωμα αναλυτές της εταιρείας συμβούλων Energy Aspects.

Από την πλευρά της προσφοράς, η Ρωσία σχεδιάζει να μειώσει τις εξαγωγές πετρελαίου από τα δυτικά λιμάνια της έως και 25% τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, υπερβαίνοντας τις προηγουμένως ανακοινωθείσες περικοπές παραγωγής της κατά 5%.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν μειωθεί κατά περίπου 1/6 από τις 24 Φεβρουαρίου 2022, όταν τα ρωσικά στρατεύματα εισήλθαν για πρώτη φορά στην Ουκρανία. Δύο εβδομάδες μετά την εισβολή, οι τιμές εκτινάχθηκαν σε υψηλό ρεκόρ σχεδόν 128 δολαρίων το βαρέλι λόγω των ανησυχιών για την προσφορά, αλλά έκτοτε υποχώρησαν.

Από την άλλη πλευρά, οι τιμές του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο της Ολλανδίας, που αποτελεί δείκτη αναφοράς για τη γηραιά ήπειρο, υποχωρούν ελαφρά και παραμένουν κάτω από τα 50 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός

Οι τιμές του χρυσού υποχώρησαν σε χαμηλό δύο μηνών, αφού τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ αύξησαν τους φόβους ότι η Federal Reserve θα κάνει περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων για να μειώσει τον πληθωρισμό.

Ο χρυσός στην spot αγορά υποχώρησε 0,1% στα 1.809,89 δολάρια ανά ουγγιά. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού στις ΗΠΑ παρέμειναν αμετάβλητα στα 1.816,30 δολάρια.

Οι τιμές του χρυσού έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2022 νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αλλά έκτοτε έχουν χάσει περίπου 150 δολάρια μετά από μια σειρά από στοιχεία των ΗΠΑ που υποδεικνύουν μια ανθεκτική οικονομία και μια σφιχτή αγορά εργασίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v