Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ράλι έως 4,5% στο Brent με το βλέμμα στη Μ. Ανατολή

Το νέο περιστατικό στον Κόλπο του Ομάν έρχεται να προστεθεί στις ανησυχίες για τις εμπορικές διενέξεις, εντείνοντας την μεταβλητότητα στην αγορά του πετρελαίου.

Ράλι έως 4,5% στο Brent με το βλέμμα στη Μ. Ανατολή

Η γνωστοποίηση του περιστατικού στον Κόλπο του Ομάν, με αναφορές για εκρήξεις σε δυο δεξαμενόπλοια, οδήγησε τις πετρελαϊκές τιμές έως και 4,5% υψηλότερα.

Η τιμή του Brent καταγράφει άνοδο 3,08% στα 61,82 δολάρια το βαρέλι και του αμερικανικού αργού 2,85% στα 52,6 δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters.

Τόσο το Βρετανικό Ναυτικό όσο και ο αμερικανικός 5ος στόλος έχουν πει πως είναι ενήμεροι για το περιστατικό στον κόλπο του Ομάν, κοντά στο Ιράν και στα Στενά του Ορμούζ, από τα οποία περνά το ένα πέμπτο της παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαίου. 

Το κλίμα στην περιοχή είναι ήδη τεταμένο, μετά και το σαμποτάζ του περασμένου μήνα ανοικτά των ακτών της Fujaira, το  οποίο τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (αλλά και ο σύμβουλος ασφαλείας των ΗΠΑ) απέδωσαν σε "κρατικό παράγοντα", υπονοώντας το Ιράν. 

Σημειώνεται πως το τελευταίο διάστημα οι τιμές του πετρελαίου εμφανίζουν μεγάλη μεταβλητότητα, λόγω των ζητημάτων με την προμήθεια του "μαύρου χρυσού" εν μέσω των ανησυχιών που προκαλούν οι εμπορικές διενέξεις και η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας. 

Χαρακτηριστικό είναι πως χθες η τιμή του Brent έκανε "βουτιά" σχεδόν 4%, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων που έδειξαν αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων. 

Το Brent, όπως αναφέρουν οι Financial Times, έχει καταγράψει πτώση σχεδόν 20% από τα τέλη Απριλίου, έχοντας κάνει ράλι από τα 50 δολάρια στα 75 δολάρια στο διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v