Υποχωρούν οι τιμές του αργού σήμερα, υπό το βάρος της επάρκειας των προμηθειών, παρά τις συνεχιζόμενες περικοπές στην παραγωγή από τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του και ενώ πλησιάζουν οι αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν, μεγάλης εξαγωγικής χώρας.
Το Brent, με απώλειες 0,6%, τελεί υπό διαπραγμάτευση στα 77,90 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό, με πτώση 0,4% στα 71,01 δολάρια. Παρά την υποχώρηση, και οι δύο δείκτες παραμένουν κοντά στα υψηλά σημεία του Νοεμβρίου 2014.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι η παραγωγή πετρελαίου ενισχύεται, ιδιαίτερα για εταιρείες όπως οι ExxonMobil, Royal Dutch Shell, Chevron, BP και Total.
«Η συνολική παραγωγή – και η πραγματική και η προβλεπόμενη – αυξάνεται στις μεγάλες εταιρείες», σημείωσε η S&P Global Ratings, σε έκθεσή της την Τρίτη.
H μηνιαία έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας
«Η δυνητική διπλή έλλειψη στον εφοδιασμό που αντιπροσωπεύει το Ιράν και η Βενεζουέλα θα μπορούσε να είναι μία σημαντική πρόκληση για τους παραγωγούς για να αποφύγουν τις απότομες αυξήσεις στις τιμές και να καλύψουν το κενό, όχι μόνο όσον αφορά τον αριθμό των βαρελιών αλλά και όσον αφορά την ποιότητα του πετρελαίου», σημείωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ).
Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πόσο θα επηρεαστεί ο εφοδιασμός από το Ιράν υπό τις νέες αμερικανικές κυρώσεις, για τις οποίες ακόμη δεν έχουν δοθεί λεπτομέρειες.
Η ΙΕΑ υπογράμμισε ότι την τελευταία φορά που επιβλήθηκαν κυρώσεις το 2012 μέχρι το 2015, η παραγωγή από την πέμπτη μεγαλύτερη χώρα αργού παγκοσμίως υποχώρησε κατά περίπου 1,2 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα «αλλά μόνο ο χρόνος θα δείξει την έκταση της διαταραχής αυτή τη φορά».