Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενισχύεται το πετρέλαιο μετά την ανάκαμψη στην παραγωγή της Λιβύης

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,42% στα 50,45 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει άνοδο 0,43% στα 53,35 δολάρια. Σε υψηλά εβδομάδας ο χρυσός, ενισχύεται το ασήμι.

Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, ενώ νωρίτερα σήμερα εμφάνισαν αρκετές διακυμάνσεις, καθώς μια ανάκαμψη στην παραγωγή αργού της Λιβύης εξισορρόπησε τις προσδοκίες για ελάττωση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού και προϊόντων πετρελαίου.

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται κατά 0,42% στα 50,45 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,43% στα 53,35 δολάρια.

Και οι δύο ποικιλίες αναφοράς ανέκαμψαν από τα χαμηλά τεσσάρων μηνών που άγγιξαν την περασμένη εβδομάδα, χάρη στις προσδοκίες πως ο ΟΠΕΚ θα καταφέρει να συσφίξει την προσφορά, μειώνοντας την παραγωγή στο πλαίσιο της συμφωνίας που έκλεισαν οι εξαγωγείς στα τέλη της περασμένης χρονιάς.

Ωστόσο τα παγκόσμια αποθέματα παραμένουν πεισματικά υψηλά και οι επενδυτές στοιχηματίζουν πως θα πάρει μήνες μέχρι οι τιμές του μαύρου χρυσού να ανταποκριθούν πειστικά στη χαμηλότερη παραγωγή του ΟΠΕΚ.

«Η αύξηση στη Λιβύη σημαίνει πόνο για την αγορά πετρελαίου», επιβεβαίωσε ο Tamas Varga, ανώτατος αναλυτής στην PVM Oil Associates στο Λονδίνο.

«Μαζί με τα στοιχεία που δείχνουν ότι οι Αμερικανοί παραγωγοί αύξησαν τις εξέδρες για 11η εβδομάδα στη σειρά, η υποχώρηση στις τιμές πετρελαίου οδηγήθηκε κυρίως από μια ανάκαμψη στην παραγωγή πετρελαίου της Λιβύης», επεσήμανε.

Πάντως, η ζήτηση αυξάνεται ενόψει καλοκαιριού σε βασικές αγορές, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου οι αναλυτές προβλέπουν ότι δεδομένα που θα δημοσιεύσει η βιομηχανία αυτή την εβδομάδα θα καταδείξουν πτώση στα αποθέματα πετρελαίου.

Ανοδικά κινούνται και οι τιμές στον χρυσό και στο ασήμι. Ιδιαίτερα ο χρυσός έχει βρεθεί σήμερα σε υψηλά εβδομάδας, λόγω αποδυνάμωσης του δολαρίου και αυξανόμενων ανησυχιών για την ασφάλεια μετά την έκρηξη στη Ρωσία.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,56% στα 1.261 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι εμφανίζει άνοδο της τάξης του 0,92% και διαπραγματεύεται στα 18,38 δολάρια η ουγγιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v