Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα 98,2 δολάρια υποχώρησε το πετρέλαιο

Διεκόπη η ξέφρενη κούρσα του πετρελαϊκού μπλοκ μετά την καταγραφή του χθεσινού ρεκόρ για τη σειρά του αργού (WTI Crude) παράδοσης Μαρτίου, κατά την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσής της. Στο μπλοκ των πολύτιμων μετάλλων, η εικόνα ήταν για μία ακόμη συνεδρίαση ιδιαίτερα θετική.

Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος

Τμήμα Διεθνών Παραγώγων

Μέλος του Ομίλου της MPB

Διεκόπη η ξέφρενη κούρσα του πετρελαϊκού μπλοκ μετά την καταγραφή του χθεσινού ρεκόρ για τη σειρά του αργού (WTI Crude) παράδοσης Μαρτίου, κατά την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσής της. Με το front-month συμβόλαιο να είναι από σήμερα αυτό του Απριλίου, οι traders ”βγήκαν πωλητές” υπερασπίζοντας κατά τη διάρκεια του floor session το ψυχολογικό φράγμα - αντίσταση των $100, εκμεταλλευόμενοι και τη μεικτή εικόνα που άφησε η ανάγνωση των στοιχείων που ανακοινώθηκαν από το αμερικανικό Υπουργείο Ενέργειας (DoE).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα εν λόγω νούμερα, συνεχίστηκε και την περασμένη εβδομάδα η αύξηση των αποθεμάτων αργού, κατά 4.2 εκατομμύρια βαρέλια, έναντι προβλέψεων για +2.4 εκατομμύρια βαρέλια, στον αντίποδα όμως, τα αποθέματα των διυλισμένων προϊόντων που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και το πετρέλαιο θέρμανσης μειώθηκαν αισθητά, κατά περίπου 4.5 εκ. βαρέλια, την ώρα που οι διεθνείς αναλυτές ενέργειας περίμεναν κατά μέσο όρο μείωση κατά μόλις 1.6 εκατομμύρια.

Έτσι, το πέρας του floor trading στο χρηματιστήριο Nymex της Νέας Υόρκης βρήκε τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης παράδοσης Απριλίου στα $98.24 δολάρια το βαρέλι, μειωμένα κατά 1.5%. Πτωτικά κινήθηκαν και τα products, με το πετρέλαιο θέρμανσης παράδοσης Μαρτίου να καταγράφει τις μικρότερες απώλειες, υποχωρώντας σε ποσοστό 0.75%, στα $273.40 cents το γαλόνι, τη δε τιμή της βενζίνης (RBOB Gasoline παράδοσης Μαρτίου) τις μεγαλύτερες και να διαμορφώνεται στα $251.43 cents/γαλόνι, μειωμένη σε ποσοστό 2.74%.

Στο μπλοκ των πολύτιμων μετάλλων, η εικόνα ήταν για μία ακόμη συνεδρίαση ιδιαίτερα θετική, με τα futures του χρυσού για τον Απρίλιο να καταγράφουν ρεκόρ στα $958.6 ανά ουγκιά και να κάνουν τελικά settlement στα $949.20 /oz, ενισχυμένα κατά 1.29%, ενώ ο άργυρος ”χτύπησε” τα $18, με τη σειρά του Μαρτίου να κλείνει στα 17.87 $/oz, κερδίζοντας ποσοστό 0.62%.

Ξέφρενο ράλι για το παλλάδιο, που δείχνει τις τελευταίες εβδομάδες να καλύπτει χαμένο έδαφος σε σχέση με το υπόλοιπο complex, με τα συμβόλαια παράδοσης Μαρτίου να διαμορφώνονται στα $512 /oz, επιστρέφοντας από το intraday υψηλό των $526(!).

e-mail address: [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v