Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Brexit και αμερικανικά αποθέματα πιέζουν το πετρέλαιο

Οι διακοπές στην παραγωγή διαφόρων χωρών είχαν οδηγήσει την τιμή του πετρελαίου σε υψηλό έτους, ωστόσο η απρόσμενη αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για το Brexit, οδηγούν τις τιμές κάτω από τα 50 δολάρια.

Πτωτικά για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, λόγω των εντεινόμενων ανησυχιών για το ενδεχόμενο εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ αλλά και λόγω της απρόσμενης αύξησης των αμερικανικών αποθεμάτων αργού.

Τα futures του αργού καταγράφουν πτώση 1,34% στα 47,84 δολάρια το βαρέλι και του Brent 1,59% στα 49,04 δολάρια.

Την περασμένη εβδομάδα, μια σειρά διακοπών στην παραγωγή πετρελαίου στη Νιγηρία, τη Βενεζουέλα, τη Λιβύη και τον Καναδά οδήγησαν τις τιμές στο υψηλό έτους των 52,86 δολαρίων το βαρέλι.

Ωστόσο, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το Αμερικανικό Πετρελαϊκό Ινστιτούτο έδειξαν πως τα αμερικανικά αποθέματα αυξήθηκαν κατά 1,2 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 10 Ιουνίου, στα 536,7 εκατ. βαρέλια, έναντι μείωσης 2,3 εκατ. βαρελιών που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Στο επίκεντρο της προσοχής πάντως παραμένει το βρετανικό δημοψήφισμα, καθώς αν η χώρα επιλέξει να φύγει από την ΕΕ, η Ευρώπη θα μπορούσε να διολισθήσει και πάλι σε ύφεση, η οποία θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα στη ζήτηση πετρελαίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v