Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε χαμηλό 13 ετών βουτάνε οι τιμές των εμπορευμάτων

Ο δείκτης εμπορευμάτων του Bloomberg υποχωρεί για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα, καταγράφοντας πτώση 1,4% στις 96,1913 μονάδες. Το επίπεδο που είναι το χαμηλότερο από τον Ιούνιο του 2002.

Η βουτιά στα εμπορεύματα βαθαίνει, με τις τιμές να αγγίζουν το χαμηλότερο επίπεδο από το 2002, καθώς οι προοπτικές ανόδου των επιτοκίων ενισχύουν το δολάριο και κάνουν λιγότερο ελκυστικές τις πρώτες ύλες.

Η επικεφαλής της Fed, Janet Yellen, έχει διαμηνύσει ότι η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων μέσα στο 2015. Η αύξηση του κόστους δανεισμού κάνει λιγότερο ελκυστικά για τους επενδυτές εμπορεύματα όπως ο χρυσός, που δεν πληρώνουν τόκους ή μερίσματα όπως τα ομόλογα και οι μετοχές.

Ο δείκτης εμπορευμάτων του Bloomberg υποχωρεί για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα, καταγράφοντας πτώση 1,4% στις 96,1913 μονάδες, επίπεδο που είναι το χαμηλότερο από τον Ιούνιο του 2002.

«Οποιαδήποτε άνοδος στα επιτόκια των ΗΠΑ θα ενισχύσει το δολάριο, πυροδοτώντας περαιτέρω εκροές από funds εμπορευμάτων και μετάλλων» δήλωσε αναλυτής στο Bloomberg.

Mε τις τιμές των πρώτων υλών να κινούνται χαμηλότερα, κατρακυλούν και οι μετοχές των παραγωγών εμπορευμάτων. Ο δείκτης Bloomberg Intelligence Global Senior Gold Valuation Peers Index, που περιλαμβάνει τις AngloGold Ashanti Ltd. Και Newcrest Mining Ltd, διολισθαίνει 8.4%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v