Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε πτωτική τροχιά το πετρέλαιο - Προς τα $59 το Brent

Το ισχυρό δολάριο επηρεάζει την αγορά εμπορευμάτων. Με το αμερικανικό νόμισμα σε υψηλό 12ετίας μειώνεται η ζήτηση για μαύρο χρυσό. Απώλειες για το Brent καθώς αυξάνονται σημαντικά τα διεθνή αποθέματα πετρελαίου.

Πτωτικά κινείται η τιμή του πετρελαίου Brent προς τα 59 δολ. ανά βαρέλι, καθώς το δολάριο συνεχίζει την ανοδική του πορεία ενώ παράλληλα τα διεθνή αποθέματα μαύρου χρυσού εκτινάχθηκαν σε ιστορικό υψηλό. Συγκεκριμένα, η τιμή πετρελαίου Brent υποχωρεί κατά 35 σεντ, στα 59,38 δολ. ανά βαρέλι. Η τιμή του αμερικανικού αργού υποχωρεί κατά 5 σεντ, στα 49,67 δολ. ανά βαρέλι.

Ο δείκτης δολαρίου βρέθηκε σε νέο υψηλό 12ετίας καθώς η μείωση της ανεργίας των ΗΠΑ στο χαμηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2008, φέρνει πιο κοντά την προβλεπόμενη αύξηση επιτοκίων από τη Fed. Το αποτέλεσμα  είναι να γίνεται πιο ακριβό το πετρέλαιο – καθώς πωλείται σε δολάρια – και να μειώνεται η ζήτησή του.

Την ίδια ώρα, τα διεθνή αποθέματα πετρελαίου αυξάνονται. «Όλο και περισσότεροι επενδυτές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η αγορά έχει πλημμυρίσει από πετρέλαιο» αναφέρει ο Carsten Fritch της Commerzbank και συμπληρώνει: «Δεν μπορούμε να αγνοούμε για πάντα τα πρωτοφανή επίπεδα αποθεμάτων». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v