Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουτιά του Brent κάτω από τα 76 δολ. – Διχασμένος ο ΟΠΕΚ

Κάθετη πτώση στο πετρέλαιο κάτω από τα 76 δολ. ανά βαρέλι. Τι περιμένουν οι αγορές από τη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ και ποια τα σενάρια για την μετέπειτα πορεία των τιμών.

Στο χαμηλότερο επίπεδο 4 ετών κατρακυλά η τιμή του πετρελαίου Brent λίγες ώρες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ και ενώ τα μέλη του καρτέλ δείχνουν ανίκανα να συμφωνήσουν σε μέτρα για τη συγκράτηση των τιμών  Έτσι, η τιμή πετρελαίου Brent για συμβόλαια Ιανουαρίου υποχωρεί κατά 2,27 δολ., στα 75,48 δολ ανά βαρέλι, ενώ στην αμερικανική αγορά, το WTI υποχωρεί κατά 1,48% στα 72,19 δολ. ανά βαρέλι.

«Η σημερινή σύνοδος της Βιέννης θα είναι η πιο κρίσιμη από την χρηματοοικονομική κρίση, καθώς η τιμή του μαύρου χρυσού έχει υποχωρήσει περισσότερο από 30% από τα μέσα Ιουνίου» σχολιάζουν οι Financial Times. Η μείωση της ζήτησης λόγω της επιβράδυνσης σε Κίνα και Ευρώπη, αλλά και η σχιστολιθική επανάσταση στις ΗΠΑ που έχει οδηγήσει σε απεξάρτηση της αμερικανικής οικονομίας από το πετρέλαιο του ΟΠΕΚ έχουν αλλάξει τα δεδομε΄να στην ενεργειακή αγορά.

«Εάν ο ΟΠΕΚ δεν μειώσει την παραγωγή, τότε οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα υπάρξει και άλλη μείωση των τιμών» σχολιάζουν οι FT. «Νομίζω ότι ορισμένα τμήματα της αγοράς προεξοφλούν την πιθανότητα μείωση της παραγωγής, έτσι εάν δεν υπάρξει συμφωνία, οι τιμές μπορεί να πέσουν κι άλλο» υποστηρίζει ο Robin Mills της Manaar Energh.

Σύμφωνα με το Reuters πάντως, οι χώρες του Κόλπου, μέλη του ΟΠΕΚ δε θα προτείνουν μείωση της παραγωγής πετρελαίου. Όπως ανέφερε στέλεχος του οργανισμού, οι χώρες του Κόλπου συμφώνησαν να μην μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου. Στις χώρες αυτές περιλαμβάνονται οι Σαουδική Αραβία, ΗΑΕ, Κουβέιτ και Κατάρ.

Επιπλέον ο υπουργός πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Ali al-Naimi, δεν έκρυψε την αισιοδοξία του ότι στην αυριανή σύνοδο «η στάση των χωρών- μελών θα είναι ενιαία».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v