Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτωτικές τάσεις στο πετρέλαιο με το βλέμμα στην Κίνα

Η αιφνιδιαστική μείωση των εξαγωγών της Κίνας είναι η βασική αιτία για την απότομη πτώση στην τιμή του μαύρου χρυσού. Πιέσεις και στις τιμές των βιομηχανικών μετάλλων.

Απότομη υποχώρηση καταγράφεται στην τιμή του μαύρου χρυσού για πρώτη φορά μετά από τρεις συνεδριάσεις καθώς η αγορά αντιδρά έντονα στην αρνητική έκπληξη από την Κίνα. Η τιμή πετρελαίου Brent υποχωρεί κατά 0,78% στα 108,15 δολ. ανά βαρέλι, ενώ στην αμερικανική αγορά, η τιμή του αργού καταγράφει πτώση 1,29% στα 101,26 δολ. ανά βαρέλι.

Οι εξαγωγές της Κίνας κατρακύλησαν κατά 18,1% το Φεβρουάριο, ενώ οι αναλυτές – σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters – προέβλεπαν αύξηση. Τον προηγούμενο μήνα οι εξαγωγές της Κίνας είχαν αυξηθεί κατά 10,6%. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 10,1%, με αποτέλεσμα η Κίνα να καταγράψει εμπορικό έλλειμμα 23 δισ. δολ. για τον Φεβρουάριο, ενώ τον Ιανουάριο είχε πλεόνασμα 32 δισ. δολ. Οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση των εξαγωγών κατά 6,8% με εμπορικό πλεόνασμα 14,5 δισ. δολ.

«Η μείωση των κινεζικών εξαγωγών θα μπορούσε να εκληφθεί ως ένδειξη επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας» εξηγεί ο Carsten Fritsch της Commerzbank. Η Κίνα άλλωστε υπολογίζεται ότι θα αντιστοιχεί στο 115 της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2014, σύμφωνα με την Διεθνή Επιτροπή Ενέργειας. 

 Πτωτικά κινούνται και τα βιομηχανικά μέταλλα. Ο χαλκός υποχωρεί κατά 1,7% και το νικέλιο κατά 2,4%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v