Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φρένο στο 7ήμερο ανοδικό σερί του ευρώ

Η αιφνιδιαστική μείωση της βιομηχανικής παραγωγής στην ευρωζώνη ήταν η αφορμή για να φρενάρει το ράλι του ευρώ.

Φρένο στην 7ήμερη ανοδική πορεία του ευρώ μπήκε με τα απογοητευτικά στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή της ευρωζώνης. Το ενιαίο νόμισμα είχε αναρριχηθεί σε υψηλό έξι εβδομάδων έναντι του δολαρίου κυρίως λόγω των προβλέψεων για ανάκαμψη της ευρωζώνης. Σήμερα όμως, η Eurostat ανακοίνωσε πως η βιομηχανική παραγωγή της ευρωζώνης μειώθηκε τον Οκτώβριο κατά 1,1% ενώ οι αναλυτές έβλεπαν αύξηση. Έτσι το ευρώ υποχώρησε κατά 0,1% στα 1,3722 δολ.. Την Τετάρτη το ενιαίο νόμισμα είχε αγγίξει ακόμη και τα 1,3811 δολ. που είναι και το υψηλότερο επίπεδο από τις 29 Οκτωβρίου.

Το δολάριο ενισχύθηκε και έναντι του ιαπωνικού νομίσματος κατά 0,3% στα 102,74 γεν, καθώς διατυπώνονται νέα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις της Fed μετά και τη συμφωνία στις ΗΠΑ μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για τον προϋπολογισμό.

Το σχετικό νομοσχέδιο μπορεί να ψηφιστεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων την Παρασκευή. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ από το Σεπτέμβριο έχει δηλώσει ότι η αδυναμία συμφωνίας στο «μέτωπο» του προϋπολογισμού ήταν ένας από τους παράγοντες που δεν επέτρεπαν να ξεκινήσει το περιβόητο tapering. Τώρα, με το ποσοστό της ανεργίας να έχει υποχωρήσει στο 7% και το Κογκρέσο να κλείνει μία δυσάρεστη τριετή περίοδο έντονων διαφωνιών, ο δρόμος για τη Fed είναι ανοιχτός. Ο πρόεδρος της Fed, St Louis δεν αποκλείει να υπάρξει μάλιστα μία μικρή κίνηση αυτόν το μήνα. Η επόμενη συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για τις 17-18 Δεκεμβρίου.

Επίσης, το πρακτορείο Reuters αποκαλύπτει ότι για τη θέση του αντιπροέδρου της Fed επελέγη ο Stanley Fischer, ο πρώην διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Ισραήλ, που θεωρείται πιο θερμός υποστηρικτής της λιγότερο χαλαρής νομισματικής πολιτικής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v