Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πράσινο φως από την Fed για νέα βουτιά δολαρίου

Με τον Ben Bernanke να σηματοδοτεί ότι δεν επικείται άμεσα αύξηση επιτοκίων από την Fed, το δολάριο διαδραματίζει νέα κάθετη πτώση σε χαμηλό τριών ετών. Αναλυτές βλέπουν ενίσχυση του ευρώ στα $1,50.

Σε νέα κάθετη πτώση το δολάριο καθώς κατά την χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο επικεφαλής της Fed, Ben Bernanke άφησε να εννοηθεί πως δεν υπάρχουν σχέδια για άμεση αύξηση των επιτοκίων, ενώ αντιθέτως τόσο οι αναδυόμενες αγορές όσο και η ΕΚΤ βρίσκονται σε τροχιά σύσφιξης της νομισματικής τους πολιτικής.

Ο δείκτης δολαρίου υποχώρησε σε νέο χαμηλό τριετίας (72,871) καταγράφοντας απώλειες 0,7%, ενώ αναλυτές «βλέπουν» ορατό στόχο υποχώρηση του αμερικανικού νομίσματος στο 1,50 δολ. έναντι του ευρώ.

Έναντι του ευρώ ($1,4882) και της στερλίνας($1,6747)το δολάριο υποχώρησε σε χαμηλό 17 μηνών, έναντι του αυστραλιανού δολαρίου σε χαμηλό 29 ετών ενώ έναντι του δολαρίου Σιγκαπούρης το αμερικανικό νόμισμα κατρακύλησε σε νέο αρνητικό ρεκόρ.

«Ψάχνουμε να βρούμε λόγους για να μην συνεχιστεί η πτωτική πορεία του δολαρίου, αλλά η κρατούσα γενική άποψη είναι πως θα συνεχιστεί» δηλώνει ο Rob Ryan, της BNP Paribas και συμπλήρωσε: «Είναι σαφές πως δόθηκε το πράσινο φώς για πωλήσεις δολαρίων και έχουμε τις ασιατικές κεντρικές τράπεζες να παρεμβαίνουν… κατά συνέπεια υπάρχει προοπτική περαιτέρω ανόδου για το ευρώ και το αυστραλιανό δολάριο» δήλωσε συμπληρώνοντας πως «ο δρόμος είναι ανοιχτός μέχρι το $1,50» για το ευρώ.

Οι αναλυτές εξηγούν πως η επιλογή της Fed να επικοινωνήσει στις αγορές ότι δεν βιάζεται να αυξήσει τα επιτόκιά της, ουσιαστικά εντείνει το αποκαλούμενο carry trade, την πρακτική κατά την οποία οι επενδυτές δανείζονται από οικονομίες με χαμηλό κόστος χρήματος για να τοποθετηθούν σε αγορές με υψηλότερες αποδόσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v