Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ράλι για το ευρώ στα 1,3517 δολάρια

Τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων δύο εβδομάδων σημείωσε το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς η  ΕΚΤ προχώρησε σε μείωση του βασικού της επιτοκίου κατά 25 μονάδες αντί 50 μονάδων που ανέμεναν οι αναλυτές.

Η απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει το βασικό επιτόκιο της ευρωζώνης κατά 25 μονάδες βάσης, στο 1,25% και όχι κατά 50 μονάδες όπως είχαν προεξοφλήσει οι αγορές έδρασε υποστηρικτικά για το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.

Αντίθετα πτωτική κίνηση ακολούθησαν έναντι των υπόλοιπων ανταγωνιστικών νομισμάτων δολάριο και γεν, μετά και την απόφαση της αμερικανικής FASB να προχωρήσει σε χαλάρωση του κανόνα mark-to-market.

«Δεν νομίζω ότι εξέπληξε κάποιων η ισχυρή άνοδος του ευρώ», τονίσει σε δηλώσεις του στο Bloomberg ο κ. Paresh Upadhyaya, διαχειριστής κεφαλαίων 30 δισ. δολαρίων, «η ΕΚΤ δεν φαίνεται πρόθυμη να λάβει «μη ορθόδοξα μέτρα» και η αγορά δεν φαίνεται πρόθυμη να αναλάβει περαιτέρω ρίσκο. Ως εκ τούτου το δολάριο θα συνεχίσει να δέχεται ισχυρές πιέσεις».

Το ευρώ ενισχύθηκε έως και 2% έναντι του δολαρίου φθάνοντας στο επίπεδο των 1,3517 δολαρίων ανά ευρώ και καταγράφοντας την μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή άνοδό του από τις 18 Μαρτίου. Ανάλογη πορεία ακολούθησε και έναντι του γεν, σημειώνοντας κέρδη 2,5% στα 133,76 γεν ανά ευρώ.

Περαιτέρω άνοδο του ευρώ «βλέπουν» και κορυφαίοι αναλυτές της Citigroup, οι οποίοι υποστήριξαν σε αναλύσεις τους ότι το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα έχει τη δυνατότητα εντός των επόμενων εβδομάδων να φθάσει ακόμη και στα 1,38 δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v