Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αδύναμο το δολάριο με την προσοχή στην οικονομία

Εξακολουθεί να πέφτει, με τη διάθεση που περιβάλλει το νόμισμα να μην υποβοηθάται από την τραπεζική κρίση και τις προσδοκίες για το ΑΕΠ πρώτου τριμήνου. Το ευρώ κινείται ανοδικά κατά 0,1%, με την ισοτιμία στο 1,105 δολάριο, η στερλίνα διατηρείται στο $1,246.

Αδύναμο το δολάριο με την προσοχή στην οικονομία

Χαμηλότερα κινείται το δολάριο σήμερα Πέμπτη, εν όψει της δημοσιοποίησης βασικών στοιχείων για την ανάπτυξη των ΗΠΑ, εν μέσω ανησυχιών για κινδύνους μετάδοσης της τραπεζικής κρίσης, επιβράδυνση της οικονομίας και ανώτατο όριο χρέους.

Ο δείκτης δολαρίου, ο οποίος παρακολουθεί το δολάριο έναντι ενός καλαθιού άλλων έξι νομισμάτων, διαπραγματεύεται 0,1% χαμηλότερα στις 101,40 μονάδες, σημειώνοντας πτώση κατά τη διάρκεια της νύχτας κατά 0,4%, αγγίζοντας χαμηλό σχεδόν δύο εβδομάδων στο 101,00.

Το ευρώ κινείται ανοδικά κατά 0,1%, με την ισοτιμία στο 1,105 δολάριο, η στερλίνα διατηρείται στο $1,246 ενώ το γεν χάνει 0,1%, στα 133,88 γεν ανά δολάριο.

Το δολάριο συνεχίζει να πιέζεται σήμερα, με τη διάθεση που περιβάλλει το νόμισμα να μην υποβοηθάται καθώς η εμπιστοσύνη των καταθετών φαίνεται να εξαντλείται ως προς την First Republic Bank - η αμερικανική τράπεζα αποκάλυψε 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε αναλήψεις από τους πελάτες της τον περασμένο μήνα.

Οι μετοχές της υποχώρησαν 30% την Τετάρτη, επεκτείνοντας παρόμοιες απώλειες της προηγούμενης συνεδρίασης, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά της, καθώς και την έκταση του μελλοντικού δανεισμού από παρόμοιους περιφερειακούς δανειστές των ΗΠΑ, εάν επιλέξουν να μειώσουν τον δανεισμό.

Οι φόβοι ότι ο μειωμένος δανεισμός θα περιορίσει περαιτέρω την οικονομική δραστηριότητα ενισχύονται από τα σημάδια ότι η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ επιβραδύνεται ήδη ως αποτέλεσμα της επιθετικής νομισματικής σύσφιξης της Federal Reserve για την καταπολέμηση του εκτινασσόμενου πληθωρισμού.

Το ΑΕΠ πρώτου τριμήνου αναμένεται να δείξει ότι η ανάπτυξη υποχώρησε στο 2,0% για τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, από 2,6% το προηγούμενο τρίμηνο.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v