Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανακάμπτει το δολάριο έναντι γεν και ευρώ

Στο επίκεντρο εξακολουθεί να βρίσκεται η κίνηση του γεν, που από τα μέσα Δεκεμβρίου έχει καταγράψει άνοδο 14% έναντι του δολαρίου, με ορισμένους να εκτιμούν πως θα υπάρξει άμεση παρέμβαση προκειμένου να αποδυναμωθεί το ιαπωνικό νόμισμα.

Χαμηλότερα έναντι του δολαρίου κινούνται γεν και ευρώ, με την προσοχή των επενδυτών στραμμένη στις κινήσεις της ΕΚΤ, της Τράπεζας της Ιαπωνίας αλλά και της Fed.

Στην αγορά γίνεται λόγος για αύξηση του ευρώ σε επίπεδα υψηλότερα αυτών που προβλέπει η ΕΚΤ για την οικονομία της ευρωζώνης, με αποτέλεσμα ορισμένοι να εικάζουν πως ίσως υπάρξει παρέμβαση αξιωματούχων προκειμένου να υποχωρήσει το ευρωπαϊκό νόμισμα, το οποίο χθες άγγιξε τα 1,1616 δολάρια.

Στο επίκεντρο εξακολουθεί να βρίσκεται η κίνηση του γεν, που από τα μέσα Δεκεμβρίου έχει καταγράψει άνοδο 14% έναντι του δολαρίου, με ορισμένους να εκτιμούν πως είτε θα υπάρξει άμεση παρέμβαση ή μια πιο επιθετική πολιτική από την πλευρά της Τράπεζας της Ιαπωνίας, προκειμένου να αποδυναμωθεί το ιαπωνικό νόμισμα.

Την Παρασκευή, έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών ανέφερε πως η "επίμονη μονομερής" παρέμβαση για την αποδυνάμωση του νομίσματος θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένταξη χωρών με μεγάλλα εμπορικά πλεονάσματα στη "λίστα" με τις χώρες που "χειραγωγούν" νομίσματα, και να απαιτηθεί ανάληψη δράσης. Αν και κανένας δεν εκτιμά πως η κατάσταση θα φτάσει εκεί, ωστόσο η έκθεση θεωρήθηκε ως μια ακόμα ένδειξη πως οι αμερικανοί αξιωματούχοι δεν αισθάνονται άνετα με την περαιτέρω άνοδο του γεν.

Το δολάριο ενισχύεται κατά 0,25% στα 106,86 γεν, ενώ κινείται 0,17% υψηλότερα έναντι του ευρώ, στα 1,1475 δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v