Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε χαμηλό τεσσεράμισι ετών το γουάν

Οι traders εκτιμούν ότ το γουάν θα υποτιμηθεί έναντι του δολαρίου βραχυπρόθεσμα, λόγω της επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου αλλά και της ενίσχυσης του δολαρίου ενόψει της απόφασης της Fed για αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων.

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2011 κινήθηκε σήμερα το γουάν, μετά την ανακοίνωση της κινεζικής κεντρικής τράπεζας για το λανσάρισμα ενός νέου σταθμισμένου δείκτη συναλλαγματικής ισοτιμίας για το γουάν, κίνηση που αναμένεται ότι σταδιακά θα «χαλαρώσει» τη σύνδεση του κινεζικού νομίσματος με το δολάριο.

Η ανακοίνωση αυτή δείχνει την πρόθεση του Πεκίνου, το γουάν να γίνει σταδιακά ανεξάρτητο νόμισμα, όπως εκτιμούν οι traders.

Σύμφωνα με τους ίδιους, το γουάν αναμένεται να υποτιμηθεί έναντι του δολαρίου βραχυπρόθεσμα, λόγω της επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου αλλά και της ενίσχυσης του δολαρίου ενόψει της απόφασης της Fed για αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων.

Στην αγορά spot, στο άνοιγμα, η ισοτιμία δολαρίου/γουάν διαμορφωνόταν στα 6,4623 γουάν, για να υποχωρήσει στο κλείσιμο στα 6,4591 γουάν, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσεράμισι ετών.

Εν τω μεταξύ, ανοδικά κινείται το δολάριο έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων, με τους επενδυτές να αναμένουν τις αποφάσεις της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας για τα επιτόκια.

Το ευρώ υποχωρεί κατά 0,25%, στο 1,0960 δολάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v