Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανάκαμψη δολαρίου έναντι του ευρώ

Διαθέσεις ανάκαμψης χαρακτηρίζουν το δολάριο μετά τη διαμόρφωσή του χθες Τρίτη σε νέο ιστορικό χαμηλό, έναντι του ευρώ (στο 1,3852 δολ. ανά ευρώ), έπειτα από υποστηρικτικές δηλώσεις αξιωματούχων της Fed. Το αμερικανικό νόμισμα ανακάμπτει στο επίπεδο του 1,3740 ευρώ.

Διαθέσεις ανάκαμψης χαρακτηρίζουν το δολάριο μετά τη διαμόρφωσή του χθες Τρίτη σε νέο ιστορικό χαμηλό, έναντι του ευρώ (στο 1,3852 δολ. ανά ευρώ), έπειτα από υποστηρικτικές δηλώσεις αξιωματούχων της Fed.

Το αμερικανικό νόμισμα ανακάμπτει στο επίπεδο του 1,3740 ευρώ, με τους επενδυτές όμως να βρίσκονται εν αναμονή των στοιχείων για τις μεταπωλήσεις κατοικιών Ιουνίου στις ΗΠΑ (στις 17:00 ώρα Ελλάδος) αλλά και τη ”Φαιά Βίβλο” της Fed (στις 21:00 ώρα Ελλάδος), όπου αποτυπώνονται οι απόψεις της για τη συνολική πορεία της οικονομίας.

Αντίθετα, σε ανοδική τροχιά έναντι του δολαρίου παραμένει και το γεν, φθάνοντας στα 119,79 γεν ανά δολάριο, με θετική επιρροή για το ιαπωνικό νόμισμα τον περιορισμό της διάθεσης ανάληψης επενδυτικού κινδύνου μετά την υποχώρηση των χρηματιστηριακών τιμών στις ΗΠΑ και στην Ασία.

Όμως, η συνεχιζόμενη ελεύθερη πτώση του δολαρίου έναντι του ευρώ, του γεν αλλά και των υπόλοιπων σημαντικών νομισμάτων, όπως είναι το δολάριο Καναδά και Αυστραλίας, αποδεικνύεται ότι δεν προκαλεί πονοκέφαλο στις αμερικανικές εταιρίες.

Σύμφωνα με τον κ. Joseph Quinlan, κορυφαίο στέλεχος στη μονάδα συναλλαγματικών ισοτιμιών της Bank of America, οι πρώτοι ωφελημένοι από το αδύναμο δολάριο δεν είναι άλλοι από τις αμερικανικές επιχειρήσεις.

Όπως τονίζει το κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος στους ”Financial Times”, τα κέρδη των εισηγμένων στον S&P 500 εταιριών από τις δραστηριότητές τους εκτός ΗΠΑ έχουν ενισχυθεί 16,4% στο α’ τρίμηνο. Αντιστοίχως τα κέρδη των ίδιων εταιριών εντός ΗΠΑ έχουν σημειώσει άνοδο μόλις 2,7%.

Επομένως, το βασικό συμπέρασμα είναι ότι το αδύναμο δολάριο στηρίζει όχι μόνο την εξαγωγική δραστηριότητα των αμερικανικών εταιριών αλλά και τις μετοχές τους. Απτή απόδειξη το γεγονός ότι η ετήσια άνοδος του S&P 500 σε όρους δολαρίου έχει αγγίξει το 26%.

Μία ακόμη κρυφή αλλά ιδιαίτερα θετική πλευρά του αδύναμου δολαρίου, πάντα για τις αμερικανικές επιχειρήσεις, έγκειται στην ελκυστικότητα των προϊόντων τους στις πλούσιες χώρες του Περσικού Κόλπου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της General Motors, ο Ιούνιος -μήνας κατά τη διάρκεια του οποίου το ευρώ ξεκίνησε να καταρρίπτει ρεκόρ έναντι του δολαρίου- ήταν ο καλύτερος μήνας πωλήσεων που βίωσε ποτέ η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία στις χώρες του Περσικού.

Σ. Ζαφείρη

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v