Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα 2 δολ. η στερλίνα για πρώτη φορά από το 1992

Για πρώτη φορά από το 1992 όταν ο George Soros εκδίωξε την στερλίνα από το ευρωπαϊκό σύστημα, το βρετανικό νόμισμα ανήλθε στα 2 δολάρια, καθώς οι αγορές ”ποντάρουν” σε νέες αυξήσεις των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας, προκειμένου να χαλιναγωγηθεί ο πληθωρισμός.

Η στερλίνα ανήλθε στα 2 δολάρια για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο 1992, καθώς οι αγορές ”ποντάρουν” σε νέες αυξήσεις των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας, προκειμένου να χαλιναγωγηθεί ο πληθωρισμός.

Η στερλίνα έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα από την ”Μαύρη Τετάρτη” του 1992, όταν ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής George Soros και άλλοι κερδοσκόποι εκτόπισαν το βρετανικό νόμισμα εκτός της κλίμακας διαπραγμάτευσης του ευρωπαϊκού νομισματικού συστήματος.

Η λίρα ανήλθε έως τα 2,003 δολάρια, έναντι 1,9897 δολ. χθες. Το μεσημέρι διαμορφώθηκε στα 1,9984 δολάρια με κέρδη 0,4%.

Την άνοδο πυροδότησε η ανακοίνωση ότι ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε απρόσμενα κατά 3,1% Μάρτιο στην Βρετανία, με τον ταχύτερο ρυθμό από το 1997.

Καθώς το ποσοστό απέχει πάνω από μια ποσοστιαία μονάδα από τον στόχο της τράπεζας για 2%, ο διοικητής της Bank of England, Mervyn King, είναι υποχρεωμένος να απολογηθεί δημοσίως με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών Gordon Brown για την απόκλιση και να εξηγήσει τα σχέδιά του για την χαλιναγώγηση του τιμάριθμου.

Η Bank of England αύξησε τον Ιανουάριο το επιτόκιο της στερλίνας στο 5,25%, το υψηλότερο επίπεδο πέντε και πλέον ετών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v