Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε αρνητικά ρεκόρ γεν - ελβετικό φράγκο (update)

Στα χαμηλότερα επίπεδα τεσσάρων ετών και πλέον διολίσθησε το γεν έναντι του δολαρίου μετά την ανακοίνωση του Τόκιο, ενώ το ελβετικό φράγκο κινείται σε ιστορικό χαμηλό έναντι του ευρώ, καθώς οι κερδοσκόποι ”ξεδιπλώνουν” θέσεις carry-trade.

Στα χαμηλότερα επίπεδα τεσσάρων ετών και πλέον διολίσθησε το γεν έναντι του δολαρίου μετά την ανακοίνωση του Τόκιο ότι οι δαπάνες των ιαπωνικών νοικοκυριών υποχώρησαν για 12ο συνεχόμενο μήνα τον Δεκέμβριο και το ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε.

Το ιαπωνικό νόμισμα υποχώρησε έναντι των 15 από τα 16 βασικά νομίσματα στις αγορές συναλλάγματος, αποδυναμώνοντας το σενάριο νέας αύξησης των επιτοκίων από την Bank of Japan.

Το γεν διαμορφώθηκε στα 121,97 ανά δολάρια στο Λονδίνο, έχοντας αγγίξει χθες στη Νέα Υόρκη τα 122,19, το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Δεκεμβρίου 2002.

Κινείται επίσης στα 158,14 ανά ευρώ έναντι του αρνητικού ρεκόρ των 158,62 στις 24 Ιανουαρίου.

Πτώση σε ιστορικά αρνητικά επίπεδα έναντι του ευρώ κατέγραψε και το ελβετικό φράγκο, καθώς διαφαίνεται ότι τα κερδοσκοπικά κεφάλαια πωλούν το νόμισμα για να επενδύσουν σε χρεόγραφα με μεγαλύτερες αποδόσεις.

Οι φημολογούμενες πωλήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο του carry trade, όπου οι επενδυτές δανείζονται σε νομίσματα με χαμηλά επιτόκια, όπως το γεν και το ελβετικό φράγκο, για να επενδύσουν σε νομίσματα με υψηλά επιτόκια, όπως το δολάριο Αυστραλίας.

Τα ελβετικά επιτόκια στο 2% είναι τα χαμηλότερα μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών, μετά τα ιαπωνικά. Τα νομίσματα με υψηλές αποδόσεις, όπως η στερλίνα, η τουρκική λίρα και η ρουπία Ινδονησίας, ενισχύονται.

Το φράγκο αποδυναμώθηκε στα 1,6255 έναντι του ευρώ, που είναι τα χαμηλότερα επίπεδα από την εισαγωγή του ενιαίου νομίσματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v