Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ώθηση στο ευρώ από το δείκτη ΖΕW

Με το οικονομικό ινστιτούτο ZEW να διακηρύττει ότι τα χειρότερα για την ευρωζώνη έχουν περάσει, το ευρώ ανακάμπτει στα 1,3360 δολ. Περιορισμένες ωστόσο οι κινήσεις καθώς οι επενδυτές περιμένουν τις αποφάσεις της Fed.

Ισχυρή άνοδο καταγράφει το ευρώ μετά τις ανέλπιστα θετικές ανακοινώσεις από το οικονομικό ινστιτούτο ZEW της Γερμανίας. Ο δείκτης κλίματος του ινστιτούτου ZEW κατέγραψε νέο άλμα και μάλιστα σε υψηλό 3τείας, ενώ οικονομολόγος του ιδρύματος διακήρυξε πως τα χειρότερα για την ευρωζώνη έχουν περάσει. Ακόμη και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με άρθρο του στους Financial Times κηρύσσει το τέλος της ύφεσης για την ευρωζώνη. 

Έτσι, το ευρώ ενισχύθηκε κατά 0,2% στα 1,3360 δολ. παρά τη διστακτικότητα των επενδυτών να τοποθετηθούν ενόψει της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, όπου αναμένεται το πρώτο βήμα για το πολύκροτο tapering (επιβράδυνση) της αντισυμβατικής νομισματικής πολιτικής που ακολουθούν οι ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια.

Πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters αναφέρει ότι η πλειονότητα των αναλυτών προβλέπει μικρή μείωση του προγράμματος αγοράς τίτλων των ΗΠΑ κατά 10 δισ. δολ. (απο 85 δισ. δολ)

"Υπήρξε μία σχετικά μεγάλη βελτίωση στο ZEW...Η αγορά αντέδρασε, αλλά μόνο βραχυπρόθεσμα" εξηγεί ο Richard Falkenhall της SEB και συμπληρώνει: "θα εκπλαγώ εάν υπάρξουν σήμερα σημαντικές κινήσεις, πριν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση της Fed"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v