Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οριακές κινήσεις στις ευρωαγορές

Με βήμα σημειωτόν οι ευρωπαϊκές αγορές μετά τις μαζικές ρευστοποιήσεις της χθεσινής συνεδρίασης. Στο $1,2859 το ευρώ. Οι νέες δηλώσεις Μιχάλη Σαρρή και ο προβληματισμός για τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Οριακές κινήσεις καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές μετά τις έντονες ρευστοποιήσεις της χθεσινής συνεδρίασης και με την Κύπρο να εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,08% στις 7864 μονάδες. Ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται κατά 0,12% στις 3732 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 είναι σχεδόν αμετάβλητος με οριακή άνοδο 0,01% στις 6.380 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει απώλειες 0,29% στις 8117 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI υποχωρεί οριακά κατά 0,07% στις 6018 μονάδες και στο Μιλάνο κινείται υψηλότερα κατά 0,09% στις 15655 μονάδες.

Το ευρώ επιμένει πτωτικά, σε χαμηλό τεσσάρων μηνών καθώς διαπραγματεύεται στα 1,2859 δολ.

Η αγωνία εντείνεται καθώς ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Μιχάλης Σαρρής δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC πως «νομίζει» ότι οι κυπριακές τράπεζες και το χρηματιστήριο της χώρας θα ανοίξουν την Πέμπτη.

Στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκεται και ο ίδιος ο πρόεδρος του Eurogroup, ο κ. Ντάιζελμπλουμ ο οποίος καθήλωσε χθες τις αγορές με την πολύκροτη δήλωση περί κυπριακού μοντέλου για τις προβληματικές τράπεζες. Ο κ. Ντάιζελμπλουμ προσπάθησε να ανασκευάσει με μηνύματα στο Twitter, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. «Ενώ προσπάθησε να οπισθοχωρήσει με νέα δήλωση, έχει ήδη εγείρει ανησυχίες για τον κίνδυνο περισσότερων εντάσεων στις ευρωπαϊκές αγορές και στις οικονομίες στο μέλλον» αναφέρει η Credit Agricole σε έκθεσή της.

«Η συμφωνία της Κύπρου μπορεί να δείχνει ότι η προσέγγιση αυτή ίσως γίνει «η νέα νόρμα» για οποιαδήποτε στήριξη τραπεζών» δηλώνει ο Μάθιου Σέργουντ, της Perpetual Investments και συμπλήρωσε: «Πιο σημαντικό επιδεικνύει ότι έχουν σχεδόν εξαντληθεί τα κρατικά κεφάλαια για στηρίξεις τραπεζών και πως οι κανόνες μπορούν να ξαναγραφτούν ανά πάσα στιγμή από οποιαδήποτε αρχή».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v