Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές με αργία στην Wall

Σταθεροποίηση χαρακτήρισε τις ευρωαγορές, που τηρούν στάση αναμονής για τις ιταλικές εκλογές. Στο επίκεντρο Carlsberg (-6%) και Natixis (+22%). Κλειστή η Wall λόγω αργίας. Πτώση ευρώ λόγω M. Draghi.

Σταθεροποιητικά πρόσημα επικράτησαν μετά την 2ήμερη διόρθωση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με κινητικότητα κυρίως από το μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων δ΄ τριμήνου.

Νευρικότητα προκαλούν οι επικείμενες εκλογές στην Ιταλία, στις 24-25 Φεβρουαρίου, που είναι η πρώτη εκλογική αναμέτρηση στην γειτονική χώρα από τότε που κλόνισε το πολιτικό στερέωμα της Ρώμης η κρίση χρεών.

Οι όγκοι των συναλλαγών είναι συγκριτικά χαμηλοί εξαιτίας της αργίας στο αμερικανικό χρηματιστήριο της Wall Street, που παραμένει κλειστό για την Ημέρα του Προέδρου.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε με πτώση 0,16% στις 6.318 μονάδες, ο DAX με άνοδο 0,47% στις 7.629 μονάδες, ενώ ο CAC με κέρδη 0,18% στις 3.667 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ κατέγραψε πτώση 0,51% στις 8.109 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI και στο Μιλάνο ο MIB 0,51% χαμηλότερα στις 16.406 μονάδες.

Ο τραπεζικός κλάδος δέχτηκε αρκετές πιέσεις με τη μετοχή της Bank Santander να υποχωρεί κατά 1,4%, ενώ στο στόχαστρο βρέθηκε και ο μεταλλευτικός κλάδος με τη Rio Tinto να καταγράφει πιέσεις 1%.

Στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, ξεχώρισε η Carlsberg που βούλιαξε πάνω από 7% ενδοσυνεδριακά και έκλεισε με απώλειες 5,8%, καθώς απογοήτευσε με όσα ανακοίνωσε για το τέταρτο τρίμηνο του 2012. «Οι προσδοκίες για τα εταιρικά αποτελέσματα στην Ευρώπη μειώθηκαν σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες και αφού εταιρίες όπως η Diageo και η Imperial Tobacco δήλωσαν τη διστακτικότητά τους για το 2013», σχολιάζουν οι Financial Times και συμπληρώνουν: «Η κρατούσα άποψη για τα κέρδη ανά μετοχή φέτος στην Ευρώπη θα υποχωρήσει από διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης στις αρχές του έτους σε αύξηση μόλις 6%».

Η μετοχή της Vodafone υποχώρησε 0,5% μετά την ανακοίνωση 5ετούς συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας με την BAE Systems.

Απώλειες εμφάνισαν οι μεταλλευτικές επιχειρήσεις, παρά τις ανόδους στις τιμές των μετάλλων. Η Antofagasta χάνει 1,8% και η Vedanta Resources 1,5%.

Οι τράπεζες κινήθηκαν ι επίσης χαμηλότερα, με τη Royal Bank of Scotland στο Λονδίνο στο -0,6%, την Barclays -0,4% και την HSBC στο 0,4%.

Η επενδυτική τράπεζα Natixis εκτινάχθηκε 22,5% σε υψηλό 3,5 ετών, μετά την ανακοίνωση διανομής έκτακτου μερίσματος 2 δισ. ευρώ στους μετόχους και αλλαγή της δομής του ομίλου.

Πτώση επικρατεί στις αγορές πετρελαίου επί δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, μετά την ανακοίνωση ότι η προσφορά της Σαουδικής Αραβίας διολίσθησε τον Δεκέμβριο σε χαμηλό 15 ετών. Το συμβόλαιο του Brent υποχωρεί 0,54% στα 117 δολ. ανά βαρέλι, ενώ το WTI στη Νέα Υόρκη υποχωρεί 0,5% στα 95,35 δολ. ανά βαρέλι.

Τέλος, οι δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη της ευρωζώνης, του κ. Μario Draghi, που σχολίασε ότι "η ανατίμηση του ευρώ αποτελεί αρνητικό κίνδυνο", πιέζει χαμηλότερα την ισοτιμία του ενιαίου νομίσματος. Το ευρώ υποχωρεί αυτή την ώρα 0,38% στο 1,335 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v