Θετικά οι ευρωαγορές με το βλέμμα στον πληθωρισμό

Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,3%, το Λονδίνο επίσης, το Παρίσι 0,7%, η Μαδρίτη επίσης όπως και το Μιλάνο.

Θετικά οι ευρωαγορές με το βλέμμα στον πληθωρισμό

Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά την πιο μικτή και ήπια έναρξη συνεδριάσεων, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τα βασικά στοιχεία για τον πληθωρισμό σε ολόκληρη την περιοχή και τις ΗΠΑ.

Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,3%, το Λονδίνο επίσης, το Παρίσι 0,7%, η Μαδρίτη επίσης όπως και το Μιλάνο.

Καλά τα νέα από την ευρωζώνη, οι αυξήσεις τιμών πλησιάζουν τον στόχο του 2% της ΕΚΤ, ενισχύοντας την υπόθεση που την θέλει να συνεχίζει να μειώνει τα επιτόκια. Στο 2,2% υποχώρησε ο ετήσιος πληθωρισμός, από 2,6% τον Ιούλιο. Ο δομικός πληθωρισμός που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων διατηρήθηκε πιο ψηλά για τρίτο διαδοχικό μήνα, στο 2,8% ετησίως.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 είχε καταγράψει κερδοφόρα ημέρα την Πέμπτη, με τις μετοχές τεχνολογίας να ηγούνται των κερδών, καθώς οι επενδυτές εξέτασαν την τελευταία τριμηνιαία έκθεση κερδών της Nvidia, της βαριάς εταιρείας στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία δημοσιεύθηκε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

Πληροφορίες για τον πληθωρισμό θα έρθουν επίσης από τις ΗΠΑ με τη μορφή του πολύ σημαντικού δείκτη τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, ο οποίος είναι το προτιμώμενο μέτρο πληθωρισμού της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και θα μπορούσε να καθορίσει τη νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας.

Τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση των τιμών κατοικιών από τα τέλη του 2022 κατέγραψε το Ηνωμένο Βασίλειο τον Αύγουστο, σύμφωνα με τη Nationwide, καθώς τα φθηνότερα στεγαστικά δάνεια συνέχισαν να τροφοδοτούν τη σταδιακή ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, ο δείκτης τιμών κατοικιών της Nationwide αυξήθηκε κατά 2,4% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο. Οι τιμές παρέμειναν περίπου αμετάβλητες σε σύγκριση με τον Ιούλιο, μειωμένες κατά 0,2%, κατά τη διάρκεια μιας τυπικά ήρεμης περιόδου για τις πωλήσεις κατοικιών.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v