Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οριακές απώλειες στις ευρωαγορές

Επικράτησαν οι πωλητές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Πιέσεις στον χρυσό. Οριακή άνοδος για το πετρέλαιο. Ενισχύεται το ευρώ.

Πιέσεις ασκήθηκαν στις ευρωαγορές με τον γερμανικό δείκτη DAX 30 να υποχωρεί μετά από δύο σερί ιστορικά υψηλά.

Ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα μόλις 0,16% στις 16.628 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε 0,02% στις 7.513 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,10% στις 7.428 μονάδες. Παράλληλα, ο ευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,27% στις 469 μονάδες.

Στο μεταξύ, τo ελβετικό φράγκο σκαρφάλωσε σε υψηλό εννιά ετών, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κινηθεί πιο γρήγορα για να μειώσει τα επιτόκια.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, το φράγκο σκαρφάλωσε στα 0,94087 ευρώ, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2015.

Η άνοδος του ελβετικού φράγκου αντανακλά μια μεταβολή στις προσδοκίες για τα επιτόκια.

«Η Γαλλία θα απαιτήσει την εισαγωγή ενός βαθμού ευελιξίας στον ρυθμό μείωσης των υπερβαλλόντων δημοσίων ελλειμμάτων στην Ευρωπαϊκή Ενωση για τις χώρες που επενδύουν στην οικολογική μετάβαση, στην Τεχνητή Νοημοσύνη και στην άμυνα», δήλωσε νωρίτερα ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ πριν από την συνεδρίαση ενός κρίσιμου Ecofin στις Βρυξέλλες.

Το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης «πρέπει να είναι στραμμένο προς το μέλλον και όχι προς το παρελθόν» και να προβλέπει την δυνατότητα για τις χώρες με υπερβάλλον έλλειμμα να έχουν άμβλυνση της υποχρέωσης περιορισμού του, αν επενδύουν στους τομείς αυτούς, δήλωσε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών. «Είναι μία κόκκινη γραμμή που η Γαλλία δεν θα υπερβεί», προειδοποίησε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το πετρέλαιο ενισχύεται 0,1% στα 69,42 δολάρια ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός σημειώνει πτώση 0,2% στα 2.043 δολ./oz.

Επιπλέον, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,3% σε σχέση με το δολάριο στο 1,0797 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v