Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρή ανάκαμψη στις ευρωαγορές

Άνοδος στις ευρωαγορές με τον γαλλικό δείκτη CAC 40 να κερδίζει τις εντυπώσεις με «άλμα» 2%. «Βουτιά» 3,2% για το πετρέλαιο. Νέες πιέσεις στο ευρώ.

Κέρδη στις ευρωαγορές μετά την «βουτιά» της Τρίτης που προκάλεσαν οι ανησυχίες για ύφεση της ευρωπαικής οικονομίας.

Νωρίτερα, ανακοινώθηκε ότι ο τζίρος στο λιανεμπόριο της ευρωζώνης τον Μάιο ενισχύθηκε κατά 0,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ παρέμεινε αμετάβλητο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με έκθεση της Eurostat που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Σε ετήσια βάση, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,2% στην ευρωζώνη και 0,8% στην ΕΕ. Τόσο τα μηνιαία όσο και τα ετήσια μεγέθη ήταν χαμηλότερα από τις προσδοκίες για την ευρωζώνη, καθώς οι προβλέψεις έκαναν λόγο για 0,4% και 5,4% αντίστοιχα.

Παράλληλα, ανοδικά κινήθηκαν οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία τον Μάιο, μετά από τρεις διαδοχικούς μήνες πτώσης. Οι παραγγελίες για βιομηχανικά προϊόντα αυξήθηκαν κατά 0,1% σε μηνιαία βάση και σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους, μετά από μια ανοδικά αναθεωρημένη πτώση κατά 1,8% τον Απρίλιο. Οι αναλυτές είχαν εκτιμήσει ότι θα υπάρξει μείωση 0,6%, σε μηνιαία βάση τον Μάιο.

Εν τω μεταξύ, η πολιτική κρίση στη Βρετανία συνεχίζεται. ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον εξέφρασε σήμερα την αποφασιστικότητά του να «συνεχίσει» τη θητεία του, παρά τη χιονοστιβάδα των παραιτήσεων από την κυβέρνησή του, οι οποίες τον αποδυναμώνουν με φόντο μια διαδοχή σκανδάλων.

«Θα συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε τη θητεία που μου ανατέθηκε», δήλωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης στη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνεδρίασης των ερωτήσεων στο κοινοβούλιο, που ήταν ιδιαίτερα ηλεκτρισμένη. «Η δουλειά ενός πρωθυπουργού σε δύσκολες συνθήκες, όταν του έχει ανατεθεί μια κολοσσιαία εντολή, ειναι να συνεχίσει και αυτό είναι που θα κάνω», πρόσθεσε.

O ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 1,66% στις 407 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 1,17% στις 7.107 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 1,56% στις 12.594 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 2,03% στις 5.912 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή WTI «βουλιάζει» 3,2% στα 96,32 δολ, και η τιμή του χρυσού κινείται χαμηλότερα 1,5% στα 1,736 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος, νέα «βουτιά» σημειώνει το ευρώ σε σχέση με το δολάριο καθώς υποχωρεί 0,9% στο 1,0168 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v