Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατρακυλούν οι ευρω-μετοχές, lockdown και επιτόκια στο επίκεντρο

Η επανεκλογή Μακρόν δεν έδωσε ώθηση στις μετοχές στην ΕΕ και τη Βρετανία καθώς κυριαρχούν οι ανησυχίες για την αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ και την οικονομική ανάπτυξη. Υποχωρεί το πετρέλαιο εν μέσω lockdown στην Κίνα.

Κατρακυλούν οι ευρω-μετοχές, lockdown και επιτόκια στο επίκεντρο

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δέχονται νέες πιέσεις σήμερα, μετά τις σημαντικές απώλειες της Παρασκευής καθώς οι επενδυτές έχουν το βλέμμα στις ΗΠΑ εν μέσω φόβων για ραγδαίες αυξήσεις των επιτοκίων από τη Fed. Οι εξελίξεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού σκιάζουν την αισιοδοξία που δημιούργησε η εκλογική νίκη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ξεκίνησαν πτωτικά με τις απώλειες να διευρύνονται στη συνέχεια. Ο FTSE 100 χάνει 2,37%, στις 7.343 μονάδες, ο γερμανικός Dax 1,92% στις 13.870 μονάδες και ο γαλλικός Cac 40 2,55% στις 6.413. Βαθιά στο κόκκινο ο ιταλικός FTSE MIB, στις 23.746 μονάδες με πτώση 2,2% και σε καλύτερη θέση ο ισπανικός IBEX 35 στις 8.548 μονάδές ή 1,2% κάτω.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί 2,22% στις 443 μονάδες.

Το ευρώ απέτυχε να πάρει ώθηση από την επανεκλογή του κεντρώου πολιτικού στη Γαλλία. Το νόμισμα, το οποίο αρχικά άνοιξε υψηλότερα, υποχώρησε 0,34% έναντι του δολαρίου στα 1,07725 δολ., πλησιάζοντας το χαμηλό του δύο ετών την περασμένη εβδομάδα, αν και βρίσκεται σε υψηλό ενός μήνα έναντι της βρετανικής λίρας.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν στα χαμηλά δύο εβδομάδων, συνεχίζοντας την πτωτική πορεία της περασμένης εβδομάδας, καθώς αυξήθηκαν οι ανησυχίες ότι τα παρατεταμένα lockdown στη Σαγκάη και οι πιθανές αυξήσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ θα βλάψουν την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και τη ζήτηση καυσίμων.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v