Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανέκαμψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωαγορές μετά από τρεις μέρες απωλειών. Χαμηλότερα πετρέλαιο και χρυσός. Ενισχύεται το ευρώ.

Κέρδη στις ευρωαγορές παρά την κόντρα της Ε.Ε. με την φαρμακευτική AstraZeneca για τον αριθμό εμβολίων και την πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία.

Ειδικότερα, η ΕΕ κατηγορεί την AstraZeneca ότι δεν έχει κάνει τίποτα για να λύση τη διαμάχη αναφορικά με τις δόσεις εμβολίου κατά του κορωνοϊού που θα παρέχει στο μπλοκ. 

Στο μεταξύ, πηγές από τον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό που επικαλούνται οι Bild και Handelsblatt, αναφέρουν ότι δεν είναι πολύ αποτελεσματικό σε ανθρώπους άνω των 65 ετών το εμβόλιο της AstraZeneca. Ωστόσο, αργότερα, το γερμανικό υπουργείο υγείας διέψευσε τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα.

Στην Ιταλία, ο πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε επιβεβαίωσε στο υπουργικό του συμβούλιο πως σύντομα θα υποβάλλει την παραίτησή του στον αρχηγό του κράτους, όπως ανέφερε στο Reuters κυβερνητική πηγή.

Ο κ. Κόντε ελπίζει πως ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα θα του δώσει εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης με ευρύτερη στήριξη από τη βουλή, σύμφωνα με πολιτικές πηγές.

Στο εταιρικό μέτωπο, καθαρά κέρδη 1,71 δισ. δολάρια ανακοίνωσε η UBS το τέταρτο τρίμηνο, σημειώνοντας «άλμα» 137% σε σχέση με πέρυσι.

Οπως μεταδίδει το CNBC, οι αναλυτές ανέμεναν ότι τα καθαρά κέρδη θα φτάσουν στα 967 εκατ. δολάρια. Τα αποτελέσματα έρχονται αφότου η ελβετική τράπεζα είχε $2,1 δισ. κέρδη το τρίτο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,63% στις 407 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε υψηλότερα 0,23% στις 6.664 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο 1,66% στις 13.870 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,93% στις 5.523 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 0,4% στα 52,47 δολάρια ανά βαρέλι και ο χρυσός σημειώνει άνοδο 0,2% στα 1.851 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,1% σε σχέση με το δολάριο στο 1,2159 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v