Θετικό πρόσημο στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Σε ανοδική τροχιά οι ευρωαγορές με το βλέμμα στα εμβόλια. Οριακές διακυμάνσεις για το ευρώ. Πιέσεις στον χρυσό.

Κέρδη στις ευρωαγορές με τους επενδυτές να προσδοκούν μεγαλύτερη δημοσιονομική στήριξη στις ΗΠΑ από τους Δημοκρατικούς και από τα καλά νέα στο μέτωπο των εμβολίων κατά του κορωνοϊού.

Ειδικότερα, μακράς διαρκείας ανοσοαπόκριση δημιούργησε το πειραματικό εμβόλιο Covid-19 της Johnson & Johnson στη μελέτη πρώιμης ασφάλειας, δίνοντας μία εικόνα για το πώς θα αποδώσει στον πραγματικό κόσμο, καθώς η εταιρεία πλησιάζει περισσότερο στις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές για έγκριση.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, πάνω από το 90% των συμμετεχόντων παρήγαγαν ανοσοποιητικές πρωτεΐνες που ονομάζονται εξουδετερωτικά αντισώματα, εντός 29 ημερών από τη λήψη του εμβολίου, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες δημιούργησαν αντισώματα εντός 57 ημερών. Η ανοσοαπόκριση διάρκεσε 71 μέρες.

Στο μεταξύ, κατά 5% συρρικνώθηκε η γερμανική οικονομία το 2020, σύμφωνα με τα πλήρη στοιχεία ΑΕΠ για τη χρονιά που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία, που είναι ελαφρώς καλύτερα από την πρόβλεψη για -5,1%, έρχονται μετά από την οικονομική αναταραχή και τα lockdown που προκάλεσε η πανδημία κορωνοϊού σε όλον τον πλανήτη.
Παράλληλα, έκθεση για τις προοπτικές των Ευρωπαϊκών Τραπεζών το 2021, δημοσίευσε ο Οίκος αξιολόγησης DBRS. Αναμένει ότι οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν πίεση στα έσοδα το 2021, μετά από μία δύσκολη χρονιά το 2020. Παραμένει βασικό για τις Ευρωπαϊκές Τράπεζες να μειώσουν περαιτέρω το λειτουργικό κόστος.

Η πίεση για βελτίωση των αποδόσεων ενδέχεται να οδηγήσει σε περαιτέρω εγχώριες συγχωνεύσεις, σε ορισμένες Χώρες (ιδίως στην Ιταλία και την Ισπανία).

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,72% στις 412 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε υψηλότερα 0,84% στις 6.801 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο 0,35% στις 13.988 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,33% στις 5.681 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 0,3% στα 52,97 δολάρια ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός σημειώνει πτώση 0,4% στα 1.848 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,1% σε σχέση με το δολάριο στο 1,2156 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v