Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρή άνοδος στις ευρωαγορές

Με κέρδη άνω του 2% έκλεισαν τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη και Παρίσι. Υψηλότερα πετρέλαιο και χρυσός. Υποχωρεί το ευρώ.

Άνοδος στις ευρωαγορές μετά τα καλά στοιχεία μεταποίησης στην Ευρωζώνη.

Ειδικότερα, ενισχυμένη εμφανίζεται η μεταποίηση στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την τελική εκτίμηση της IHS Markit. Ο δείκτης ΡΜΙ ανήλθε στις 54,8 μονάδες από 53,7 τον Σεπτέμβριο, ενώ είναι καλύτερος από τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις.

Το αποτέλεσμα είναι επίσης το καλύτερο των 27 μηνών, ενώ ο κλάδος διατηρεί τη δυναμική που ξεκίνησε να καταγράφει τον Ιούλιο.

Η Γερμανία ήταν η χώρα με την καλύτερη επίδοση, η Αυστρία είχε το καλύτερο αποτέλεσμα των τελευταίων δύο ετών, ενώ η Ιταλία καταγράφει επιτάχυνση ανάπτυξης, φτάνοντας σε υψηλό 31 μηνών. Σε χαμηλό 3 μηνών η Ελλάδα.

Στο μεταξύ, προβληματίζει η εξάπλωση της πανδημίας της Ευρώπης.

Ειδικότερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε την επιβολή δεύτερου lockdown για την Αγγλία, τονίζοντας ότι τα νέα περιοριστικά μέτρα είναι απαραίτητα για να αποφευχθεί η «ιατρική και ηθική καταστροφή» της υπερφόρτωσης του εθνικού συστήματος υγείας.

Επιπλέον, σε «μερικό lockdown» βρίσκεται από σήμερα όλη η Γερμανία, στο πλαίσιο της προσπάθειας να τεθεί υπό έλεγχο η νέα έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού και να αποτραπεί η επαπειλούμενη υπερφόρτωση του συστήματος υγείας. «Αλλαγή της ζωής προς το καλύτερο» προβλέπει για το καλοκαίρι, όχι όμως νωρίτερα, ο διακεκριμένος γερμανός λοιμωξιολόγος Κρίστιαν Ντρόστεν.

Στις ευρωαγορές ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 1,61% στις 347 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 1,39% στις 5.654 μονάδες, ο DAX 30 κινήθηκε υψηλότερα 2,01% στις 11.788 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 2,11% στις 4.691 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 1,2% στα 36,16 δολάρια ανά βαρέλι και ο χρυσός σημειώνει άνοδο 0,8% στα 1.894 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,1% έναντι του δολαρίου στο 1,1634 από 1,1647 την προηγούμενη εβδομάδα

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v