Υψηλότερα κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές τη Δευτέρα, καθώς ενισχύεται η επενδυτική εμπιστοσύνη εν μέσω χαλάρωσης περιορισμών και άρσης των lockdown.
Oι ευρωπαϊκές αγορές βλέπουν τις οικονομίες να ανοίγουν ξανά και να άρουν τους περιορισμούς, επιτρέποντας σε όλο και περισσότερες επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε προσεκτικό άνοιγμα. Παράλληλα, υπάρχουν αντιδράσεις για την ταχύτητα της άρσης των περιορισμών -μεγάλες διαδηλώσεις κατά των lockdown έγιναν στη Γερμανία αυτό το Σαββατοκύριακο.
Στο επίκεντρο βρίσκονται επίσης οι δηλώσεις του προέδρου της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed). Η αμερικανική οικονομία θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά περισσότερο από 30% το β’ τρίμηνο, όμως θα αποφευχθεί μακροπρόθεσμα μια πτώση όπως αυτή της Μεγάλης Ύφεσης, δήλωσε ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «60 Minutes» του CBS. Ωστόσο, τόνισε πως η φύση της τρέχουσας κρίσης σε συνδυασμό με τον δυναμισμό των ΗΠΑ και τη δύναμη του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας θα ανοίξουν τον δρόμο για μια σημαντική ανάκαμψη.
Στο εταιρικό μέτωπο, μειώσεις μισθών, άδειες άνευ αποδοχών και απώλειες 3.000 θέσεων εργασίας διαπραγματεύτεται η Ryanair, με τους υπαλλήλους της και τις ενώσεις εργαζομένων, καθώς ο κορωνοϊός μείωσε τους επιβάτες της αεροπορικής εταιρείας κατά 5 εκατομμύρια.
Σύμφωνα με το CNBC, στα ετήσια αποτελέσματά της που αφορούν το διάστημα 12 μηνών μέχρι τα τέλη Μαρτίου, η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία ανέφερε ότι τα έσοδα αυξήθηκαν στα 8,49 δισ. ευρώ, σημειώνοντας 10% άνοδο σε ετήσια βάση. Τα κέρδη ενισχύθηκαν 13%, φτάνοντας στο 1 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, όπως δήλωσε, η εξελισσόμενη πανδημία και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί υποδηλώνουν ότι η επόμενη χρονιά θα είναι «δύσκολη» για την αεροπορική.
Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 2,2%, το Λονδίνο επίσης, το Παρίσι κατά 2,1%, η Μαδρίτη 1,5%, ενώ το Μιλάνο 0,6%.
Ισχυρά κέρδη καταγράφονται στις αγορές πετρελαίου. Το αμερικανικό αργό κερδίζει 5,4%, στα $31,04 ανά βαρέλι, ενώ το Brent, με άνοδο 4%, φτάνει στα 33,81 δολάρια ανά βαρέλι.