Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οριακή πτώση στις ευρωαγορές

Με συγκρατημένες απώλειες έκλεισαν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Έχασε λιγότερο από μια μονάδα ο Stoxx 600. Ενισχύεται το ευρώ.

Πτώση στις ευρωαγορές μετά από με δημοσιεύματα ότι επικρατεί απαισιοδοξία στο Πεκίνο σχετικά με το ενδεχόμενο επίτευξης εμπορικής συμφωνίας, λόγω της απροθυμίας του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τους δασμούς που επέβαλε.

"H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει αγγίξει ακόμα τα όρια της νομισματικής της πολιτικής", δήλωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής οικονομολόγος της κεντρικής τράπεζας, Φίλιπ Λέιν.

Παρά την άνευ προηγουμένου νομισματική χαλάρωση, ο κ. Λέιν υποστήριξε ότι η ΕΚΤ διαθέτει και άλλα εργαλεία στην εργαλειοθήκη της αν χρειαστεί, αλλά πρόσθεσε πως η χρήση τους θα εξαρτηθεί από συγκεκριμένες περιστάσεις.

«Να τονίσω ότι δεν πιστεύω ότι έχουμε φτάσει ακόμα στο όριο» τόνισε ο κ. Λέιν σε συνέδριο του Fortune στο Παρίσι.

Στη Μεγάλη Βρετανία, ο Μπόρις Τζόνσον αναβάλλει τα σχέδια του κόμματος των Συντηρητικών για μείωση του εταιρικού φόρου στη Βρετανία στο 17% την επόμενη χρονιά, καθώς θέλει να δώσει προτεραιότητα στις δημόσιες δαπάνες.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, o πρωθυπουργός δήλωσε στο ετήσιο συνέδριο της Συνομοσπονδίας Βρετανικών Βιομηχανιών (CBI) τη Δευτέρα, ότι η κίνηση θα δώσει τη δυνατότητα για επιπλέον δημόσιες δαπάνες έως και 6 δισ. στερλίνες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και άλλες προτεραιότητες.

Υπογράμμισε επίσης ότι ο εταιρικός φόρος έχει ήδη μειωθεί από το 28% στο 19% από το 2010, όταν οι Συντηρητικοί έκαναν συνασπισμό με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες. Οι Τόρις ωστόσο είχαν ανακοινώσει το 2016 ότι θα μειώσουν περαιτέρω τον φόρο στο 17% το 2020.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε μόλις 0,03% στις 405 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,07% στις 7.307 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,26% στις 13.207 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,16% στις 5.929 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 1,7% στα 56,73 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,2% στα 1.471 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,3% έναντι του δολαρίου στο 1,1084 από 1,1052 την προηγούμενη εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v