Σε αρνητικό έδαφος οι ευρωπαϊκές μετοχές την Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν την κορύφωση της εμπορικής σινοαμερικανικής κόντρας.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 1,2%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 επίσης κατά 0,7%, στο Παρίσι ο CAC βουτάει 1,2%. Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη έχει απώλειες 1,6% ενώ ο ΜΙΒ στο Μιλάνο 1,4%.
Οι διαπραγματευτές των ΗΠΑ και της Κίνας συναντώνται ξανά σήμερα στην Ουάσινγκτον για να συνεχίσουν τις συνομιλίες τους σε κλίμα μεγάλης έντασης και με έκβαση πλέον εντελώς αβέβαιη, καθώς οι κυβερνήσεις των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη ανταλλάσσουν απειλές για νέα μέτρα προστατευτισμού.
Αυτός ο γύρος διαπραγματεύσεων, σήμερα και αύριο, παρουσιαζόταν μέχρι πριν από μερικές ημέρες ως ο τελευταίος πριν από τη σύνοδο του Ντόναλντ Τραμπ και του Σι Τζινπίνγκ στην οποία υποτίθεται πως θα επικύρωναν μια ιστορική διμερή συμφωνία με το εμπόριο. Αλλά ο άνεμος άλλαξε και η αισιοδοξία έδωσε τη θέση της στην αβεβαιότητα.
Η κυβέρνηση Τραμπ διατείνεται ότι το Πεκίνο υπαναχώρησε όσον αφορά βασικές δεσμεύσεις. Με εμφανή εκνευρισμό, ο αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η αύξηση των τελωνειακών δασμών σε κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων, που είχε ανασταλεί στις αρχές του Ιανουαρίου, θα τεθεί σε ισχύ αύριο Παρασκευή.
Στο μέτωπο των δεδομένων, άλμα σημείωσε ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Κίνα τον Απρίλιο, κινούμενος με τον πιο γρήγορο ρυθμό των τελευταίων έξι μηνών, καθώς οι τιμές χοιρινού ενισχύθηκαν λόγω των προβλημάτων στον εφοδιασμό της αγοράς –στην Κίνα υπάρχει επιδημία αφρικανικής πανώλης στους χοίρους, γεγονός που οδηγεί τις τιμές του χοιρινού παγκοσμίως υψηλότερα με δυνητικές επιπτώσεις και στο δικό μας... σουβλάκι.
Όπως μεταδίδει το Reuters, ο πληθωρισμός στα εργοστάσια επίσης επιταχύνθηκε τον περασμένο μήνα, καθώς κατέγραψε τον πιο γρήγορο ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων μηνών, με ώθηση από τις τιμές εμπορευμάτων.
Οι τιμές καταναλωτή ήταν 2,5% υψηλότερες από πέρυσι, από 2,3% τον Μάρτιο. Σε μηνιαία βάση, ήταν 0,1% μετά την πτώση κατά 0,4% του προηγούμενου μήνα.
Οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν 0,9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ρυθμός που ήταν ο υψηλότερος από τον Δεκέμβριο, από 0,4% άνοδο τον Μάρτιο. Σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, «τσίμπησαν» 0,3%, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, μετά την οριακή άνοδο του Μαρτίου.
Σε χαμηλό οκτώ εβδομάδων οι ασιατικές μετοχές. Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας κατέγραφε απώλειες 1%, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 11 Μαρτίου, ενώ ο δείκτης Nikkei του Τόκιο υποχωρούσε κατά 0,87% στις 21.415 μονάδες.