Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Βουτιά» 2% στα χρηματιστήρια σε Λονδίνο και Παρίσι

Στο κόκκινο έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Προβλημάτισαν τα macro στην Ευρωζώνη. Ισχυρές πιέσεις στο ευρώ. Άνοδος για τον χρυσό και πτώση για το πετρέλαιο.

Απώλειες κατέγραψαν οι ευρωαγορές με τους επενδυτές για άλλη μια μέρα να επικεντρώνονται στο Brexit και στα απογοητευτικά macro στην Ευρωζώνη.

Ειδικότερα, πολύ χειρότερα του αναμενόμενου ήταν τα στοιχεία για τον PMI της ευρωζώνης τον Μάρτιο, με τον δείκτη της Γαλλίας μάλιστα να κινείται χαμηλότερα από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, ενώ και ο Γερμανικός διολίσθησε προς το όριο αυτό.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε η IHS Markit, η δραστηριότητα στα εργοστάσια της ευρωζώνης συρρικνώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων σχεδόν έξι ετών αυτόν τον μήνα, λόγω της μεγάλης πτώσης που κατέγραψε η ζήτηση.

Ο σύνθετος PMI της ευρωζώνης μειώθηκε στις 51,3 μονάδες αυτόν τον μήνα, έναντι του 51,9 που ήταν το Φεβρουάριο και των 52 μονάδων που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Στο μεταξύ, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι και οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων των υπολοίπων 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν στη Σύνοδο Κορυφής σε συμφωνία για «δύο σενάρια» αναβολής του Brexit, έπειτα από μακρές και κοπιώδεις συνομιλίες στις Βρυξέλλες, αποτρέποντας έτσι τον κίνδυνο μη συντεταγμένης αποχώρησης την 29η Μαρτίου -- προς το παρόν, τουλάχιστον: η προθεσμία που ορίστηκε για να αρθεί το αδιέξοδο είναι η 12η Απριλίου.

Οι 27 αποφάσισαν να προσφέρουν στο Λονδίνο «μια αναβολή ως την 22α Μαΐου 2019, με την προϋπόθεση ότι η Συμφωνία Αποχώρησης θα εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων την επόμενη εβδομάδα», διευκρινίζει η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Εάν όμως η συμφωνία απορριφθεί για τρίτη φορά, γίνεται σαφές ότι η παράταση της διαδικασίας θα διαρκέσει απλά «ως τη 12η Απριλίου», και επαφίεται στο Λονδίνο «να υποδείξει τα επόμενα βήματα», για να τα εξετάσουν οι Βρυξέλλες.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 1,22% στις 376 μονάδες, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου σημείωσε πτώση 2,01% στις 7.207 μονάδες, ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 1,61% στις 11.364 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 2,03% στις 5.269 μονάδες.

Παράλληλα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 1,67% στις 9.199 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο σημείωσε απώλειες 1,38% στις 21.078 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 2,5% στα 58,49 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,4% στα 1.312 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,8% έναντι του δολαρίου στο 1,1289 από 1,1376 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v