Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρίτη σερί άνοδος στις ευρωαγορές

Με κέρδη έκλεισε ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600. Πτώση για το χρηματιστήριο στο Μιλάνο. Υποχωρεί το ευρώ. Άνοδος για το πετρέλαιο.

Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωαγορές με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στο εμπόριο και στις οικονομικές εξελίξεις στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, χθες η Fed προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης με εύρος διακύμανσης από 2% έως 2,25%. Αυτή ήταν η τρίτη αύξηση εντός του 2018 από τις τέσσερις που βλέπει η Κεντρική Τράπεζα.

Μετά την ανακοίνωση της Fed, o Jerome Powell δήλωσε ότι δεν αναμένει τον πληθωρισμό να κινηθεί «απροσδόκητα» υψηλά- σχόλιο που έριξε τα επιτόκια των αμερικανικών ομολόγων και γύρισε σε πτώση τη Wall Street την Τετάρτη.

Παραμένοντας στις ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε την Κίνα για ανάμιξη στις επερχόμενες εκλογές (του Κογκρέσου) του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. Υποστήριξε ότι το Πεκίνο δεν θέλει του Ρεμπουμπλικανούς να πάνε καλά στις εκλογές εξαιτίας της διαμάχης του για το εμπόριο. Το Πεκίνο αρνήθηκε αμέσως την κατηγορία Τραμπ σημειώνοντας ότι δεν παρεμβαίνει στα εσωτερικά θέματα άλλης χώρας.

Επιπλέον ο Τραμπ κατηγόρησε τον Καναδά ότι καθυστερεί τις συζητήσεις για την αναθεωρημένη Nafta και απείλησε με την επιβολή δασμών.

Στο μεταξύ, η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι χάνει τη στήριξη των υπουργών της κυβέρνησής της για το σχέδιο εξόδου της χώρας της από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, στην περίπτωση που οι Βρυξέλλες απορρίψουν το λεγόμενο σχέδιο της "Τσέκερς", ανέφεραν οι Times επικαλούμενοι πηγές.

Στην Ιταλία, μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο Τζιοβάνι Τρία, ο υπουργός Οικονομικών, ίσως αναγκαστεί να παραιτηθεί αν δεν καταφέρει να τηρήσει τις υποσχέσεις των δύο λαϊκίστικων κομμάτων, όπως μεταδίδει το CNBC. Δημοσίευμα της La Stampa τον θέλει «έτοιμο να φύγει».

Ωστόσο το ενδεχόμενο αυτό, διέψευσε εκπρόσωπος του υπουργείου: «Αρνούμαι ότι θέλει να παραιτηθεί. Ο υπουργός εργάζεται για τους στόχους του προϋπολογισμού ενόψει συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου», σημείωσε η εκπρόσωπος, σύμφωνα με το Reuters.

Από πλευράς μακροοικονομικών στοιχείων, ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γερμανία επιταχύνθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Σεπτέμβριο, ξεπερνώντας τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που μεταδίδει το Reuters.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή, εναρμονισμένος για να μπορεί να συγκριθεί με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυξήθηκε κατά 2,2% σε ετήσια βάση, μετά την άνοδο κατά 1,9% τον προηγούμενο μήνα. Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters και προέβλεπαν 2%.

Επιπλέον, χαμηλότερα κινήθηκε το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, για ένατο συνεχόμενο μήνα. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος για τις 19 Χώρες που μοιράζονται το Ευρώ υποχώρησε στις 110,9 μονάδες, από 111,6 τον Αύγουστο. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 111,2 μονάδες.

Στο εταιρικό μέτωπο, τα καθαρά κέρδη της H&M υποχώρησαν 19% τα καθαρά κέρδη στο γ’ τρίμηνο, καθώς η εταιρεία λιανικής εμπορίας ρούχων συνεχίζει να επενδύει στη διαδικτυακή επέκταση της και στην εφαρμογή νέων συστημάτων logistics.

Η εταιρεία ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 3,1 δισ. κορώνες Σουηδίας ($352 εκατ.) για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 31 Αυγούστου, σε σύγκριση με τα 3,84 δισ. έναν χρόνο νωρίτερα. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του FactSet ανέμεναν κέρδη 3,2 δισ.

Στα χρηματιστήρια, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,35% στις 386 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 κατέγραψε κέρδη 0,45% στις 7.545 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε υψηλότερα 0,4% στις 12.435 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με άνοδο 0,5% στις 5.540 μονάδες.

Παράλληλα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης σημείωσε οριακή άνοδο 0,03% στις 9.527 μονάδες ενώ ο δείκτης MIB του Μιλάνου κατέγραψε απώλειες 0,62% στις 21.511 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 0,6% στα 72,03 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημειώνει πτώση 1% στα 1.186 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,6% έναντι του δολαρίου στο 1,1671 δολ. από 1,1741 την Τετάρτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v